Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een bedrag dat je van de winst mag aftrekken als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, in dit geval een bedrijfsauto. Door de investeringsaftrek wordt je winst lager en betaal je dus minder belasting.

Als ondernemer kan je profiteren van 3 soorten investeringsaftrek, namelijk de:

 • Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA)
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL
 • Energie-investingsaftrek (EIA)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Je komt als ondernemer in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. In het geval van Financial Lease geldt dat je gebruik mag maken van de KIA wanneer je investeert in een nieuwe of gebruikte bestelauto of personenauto. Deze dienen hoofdzakelijk te worden ingezet voor beroepsvervoer.

De hoogte van de KIA wordt bepaald in het jaar dat de investering wordt gedaan. In 2018 geldt dat je recht hebt op de KIA wanneer je meer dan € 2300 euro investeert. De maximale hoogte van de aftrek is 28%, en is afhankelijk van de totale investeringen in dat kalenderjaar.

Rekenvoorbeeld:
Je koopt een nieuwe bestelwagen voor de zaak. De aanschafprijs is € 26.000 euro (ex BTW) en je wilt weten hoe hoog jou aftrek is.

Rekenvoorbeeld KIA 

Dankzij de ondernemersregeling ben je vrijgesteld van BPM wanneer je de bestelauto voor meer dan 10% voor de onderneming gebruikt. En voor de BTW geldt een teruggave bij je eerst volgende belastingaangifte. De kostprijs van bestelwagen komt dus uit op € 26.000 euro. Voor deze auto geldt dus een aftrek op je winst van € 26.000 x 28% = € 7280 euro. Betaal je normaliter 52% belasting, dan betaal je € 3.785 (€ 7280 * 52%) minder inkomstenbelasting.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Je komt in aanmerking milieu-investeringsaftrek (MIA) als je hebt geinvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die de overheid heeft erkend als milieu-investering (zie tabel). Daarnaast moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden:

 • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

De MIA biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen, door tot maximaal 36% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst.

Rekenvoorbeeld:
Je doet een investering van € 50.000 euro in een nieuwe volledig elektrische bestelauto. Voor deze auto geldt een MIA van 36%. Dit houdt in dat je € 18.000 euro (€ 50.000 * 36%) van je fiscale winst mag aftrekken. Zo betaal je minder inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld MIA

VAMIL (Willekeurige afschrijving)

Bepaalde milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de VAMIL-regeling. Met de VAMIL is het mogelijk om investeringen op een willekeurig moment af te schrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in dat jaar. Dit biedt een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Combinatie MIA + VAMIL

De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. Ieder jaar verschijnt een nieuwe Milieulijst. De milieulijsten zijn de downloaden op RVO.nl.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale aftrekregeling die direct financieel voordeel geeft aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor de winst over 2017 is de aftrek 55% van de investering, en voor 2018 54,5%. Hiervoor dien je wel te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • Het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst. U kunt de energielijst downloaden van de internetsite van RVO.nl.
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Om volledig op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen op het gebied van fiscale voordelen, ga naar www.belastingdienst.nl.

Terug naar fiscale voordelen

Terug

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Gegarandeerd het laagste maandbedrag

Transparante rentetarieven

Transparant over rentetarieven

Persoonlijke service

Persoonlijke service

The form contains errors

 • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken