Fiscale voordelen Financial Lease

Wanneer je hebt gekozen voor de aanschaf van een bedrijfswagen met Financial Lease ben je direct economisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat je investeert in een zakelijke aankoop en dat je de kosten mag aftrekken van je opbrengsten. Zo profiteer je met Financial Lease van diverse fiscale voordelen als investerings- en renteaftrek en btw-teruggave. Hieronder hebben we de fiscale voordelen voor je op een rijtje gezet.

1) Afschrijving

2) BTW teruggave

Het voordeel van Financial Lease, ten opzichte van Lease varianten als Operational Lease en Huurkoop, is dat je economisch eigenaar bent van de auto. Bij Operational Lease en Huurkoop is dit niet het geval, waardoor je niet kan profiteren van deze fiscale voordelen.

Afschrijving

Een bedrijfsauto valt onder bedrijfsmiddelen die nodig zijn om diensten te kunnen verlenen. Om deze reden mag je van de belastingdienst de investering aftrekken van de winst. Omdat een bedrijfsauto meerdere jaren meegaat en altijd een restwaarde heeft, mag je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf. De totale afschrijving is het verschil tussen de aanschafprijs (ex. BTW) en de restwaarde. Veel ondernemers kiezen voor een looptijd van 60 maanden (5 jaar) voor hun Financial Lease overeenkomst en schrijven dan flink af op het bedrijfsmiddel / de auto.

Rekenvoorbeeld:
Je gaat een nieuwe auto leasen met een aanschafwaarde (ex btw) van € 30.000 euro. De verwachte gebruiksduur is 5 jaar en de verwachte restwaarde is € 6.000 euro. In dit geval wordt over 5 jaar een bedrag van € 24.000 euro afschreven, wat neerkomt op een jaarlijkse afschrijving van € 4.800 euro.

Je mag dus jaarlijks € 4.800 euro van je winst afhalen. Met een belastingtarief van 52% komt dit neer op een belastingbesparing van € 2.496 euro (€ 4.800 x 52%).

BTW teruggaaf

Door een bedrijfsauto te kopen met Financial Lease doe je een zakelijke investering en kan je, wanneer je bedrijf BTW plichtig is, profiteren van een BTW teruggaaf van de auto. De BTW teruggave is de makkelijkste van de vier fiscale voordelen. De BTW kan in één keer worden teruggevorderd bij de belastingdienst bij je eerstvolgende belastingaangifte. Op deze manier is de BTW in één keer verrekend.

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken