Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Financial lease zonder jaarcijfers? Dat kan!

UITLEG

 


Sta je op het punt een bedrijfsauto aan te schaffen, dan is financial lease een ideale uitkomst voor ondernemers. Zeker voor startende ondernemers is financial lease, waarbij je de aanschafprijs in vaste maandtermijnen gaat afbetalen, een oplossing. Vaak wordt ons nog de vraag gesteld: “kom ik ook in aanmerking voor financial lease zonder jaarcijfers?”. Goed nieuws, dat is mogelijk! In deze blog vertellen we hoe de financier een aanvraag kan beoordelen zonder cijfers, wanneer cijfers wel benodigd zijn en waaraan eventuele cijfers moeten voldoen.

Financial lease zonder jaarcijfers

Het korte antwoord: Ja, het is mogelijk om een auto te kopen met financial lease zonder jaarcijfers aan te leveren. De leasemaatschappijen snappen dat ook startende ondernemers een auto nodig hebben voor hun bedrijfsvoering, maar tegelijkertijd niet (altijd) over cijfers kunnen beschikken. Dit geldt overigens ook voor bedrijven die al langer bestaan, maar waarvan de meest recente cijfers nog opgemaakt moeten worden. Daarom hebben de leasemaatschappijen het mogelijk gemaakt om een lease aanvraag te doen zonder jaarcijfers. Er wordt dan naar een breed aantal andere factoren gekeken om te bepalen of de aanvraag binnen de acceptatiekaders valt. Het moet voor zowel de klant als leasemaatschappij immers wel verantwoord blijven om de samen een financial lease aan te gaan. Is jouw onderneming recent gestart en wil je meer weten financial lease, bekijk dan eens onze blog financial lease voor starters.

3 veelgestelde vragen over leasen zonder cijfers

Vrijblijvende aanvraag
Wanneer je een vrijblijvende aanvraag bij ons indient heeft de financier voor het beoordelen van de aanvraag je persoonsgegegevens, KVK-nummer, details van de auto en gewenste samenstelling van de financiering nodig. 


Leasecontract opmaken

Wanneer je de financial lease wenst af te sluiten heeft de financier additionele gegevens nodig om de leaseovereenkomst op te kunnen maken. Dit zijn:

  • Kopie zakelijke bankpas (met rekeningnummer waarvan afschrijving mag plaatsvinden)
  • Kopie rijbewijs / ID
  • Kopie definitieve factuur van de aankoop

Voor het beoordelen van een financial lease aanvraag kijken financiers naar een groot aantal aspecten. Denk hierbij aan zaken als:

De klant / onderneming, waaronder:
- Branche
- Bestaansduur
- Type onderneming
- BKR en andere financiele scoring
- Obligo (heb je al meerdere leasecontracten lopen)

Het object
- Prijs
- Bouwjaar en km-stand
- Acht de financier het een reeel object t.o.v. de onderneming

Het financiele plaatje
- Eventuele eigen aanbetaling
- looptijd en slottermijn

Op voorhand kan niet aangegeven worden wat jouw financial lease mogelijkheden zijn, hiervoor moet een (vrijblijvende) beoordeling door de financier worden gedaan.

1. Volledige akkoord
De leasemaatschappij is bereid de financiering te verstrekken zoals je deze hebt aangevraagd

2. Gedeeltelijk akkoord
De financier heeft 1 of meerdere componenten van de financiële samenstelling gewijzigd. Zo kunnen ze beoordelen dat ze wel bereid zijn een financiering te verstrekken, maar voor een lager kredietbedrag dan aangevraagd. In dat geval zou je zelf meer moeten aanbetalen.

3. Cijfers gevraagd
In veruit de meeste gevallen heeft de financier geen cijfers nodig om een beoordeling te kunnen doen. Het kan echter zijn dat de financier deze alsnog opvraagd als ze oordelen dat ze te weinig informatie hebben om een eventuele goedkeuring te geven. Uiteraard zullen wij je hier dan over informeren.

4. Afwijzing
De financiers zijn dan (op dit moment) niet bereid een financiering te verstrekken.

Video: Financieren zonder jaarcijfers in 3 minuten

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Wanneer wél jaarcijfers aanleveren? (3 scenario's)

1) Wanneer je graag cijfers wil aanleveren

Het kan natuurlijk zijn dat je wel over jaarcijfers beschikt en deze graag wil aanleveren als extra bewijs dat de onderneming draagkrachtig genoeg is om de financial lease aan te gaan. In dat geval mag je altijd de jaarcijfers meesturen bij je lease aanvraag.

2) Om een initiële uitslag van de financier te herbeoordelen

Wanneer de leasemaatschappij een leaseaanvraag beoordeeld volgen daar 4 mogelijke uitslagen op, namelijk een: 1) volledige akkoord, 2) gedeelte akkoord, 3) jaarcijfers gevraagd, 4) afwijzing (zie FAQ hierboven voor meer info). Bij opties 2 t/m 4 kunnen jaarcijfers mogelijk nog invloed hebben op de oorspronkelijke uitslag van de financier. Zo kan een gedeeltelijk akkoord alsnog volledig akkoord bevonden worden als de financier op basis van cijfers beoordeeld dat de onderneming toch draagkrachtig genoeg is.

3) Bij een kredietbedrag van > 60.000 euro (verhoogde kans)

Hoewel het niet een 100% garantie is, is de kans dat de financiers toch om jaarcijfers vraagt groter wanneer het een kredietbedrag van meer dan 60.000 euro betreft. Omdat dit afhankelijk is van diverse factoren kunnen we altijd een leaseaanvraag zonder jaarcijfers proberen, maar houd er rekening mee dat deze alsnog gevraagd kunnen worden.

Uitgelicht: aan welke eisen moeten cijfers voldoen?

Leasemaatschappijen kunnen enkel jaarcijfers in behandeling nemen wanneer deze door een externe boekhouder/accountant/financieel adviseur zijn opgemaakt. Een uitdraai uit een eigen boekhoudsysteem of losse facturen worden dus niet in behandeling genomen.

Hoe doe ik een leaseaanvraag zonder cijfers?

Benieuwd naar jouw financial lease mogelijkheden? Doe vrijblijvend een aanvraag, binnen 1 werkdag ontvang je van ons terugkoppeling. Je kan een aanvraag doen voor een auto uit onze online leasevoorraad, of voor een auto die je elders hebt gevonden. In beide gevallen kan je eenvoudig zelf via de leasecalculator de gewenste financiële samenstelling kiezen en vul je een digitaal aanvraag formulier in. Hiervoor is het dus niet nodig om jaarcijfers mee te sturen. Bekijk ons ‘hoe werkt financial lease – stappenplan’ om de vervolgstappen na een eventuele goedkeuring op jouw aanvraag door te nemen.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Lees meer artikelen van Daan

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.