Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Financial lease auto vervroegd aflossen

UITLEG | SUPERTIP | FAQ

 


Voor veel ondernemers is het een must en daarom ook een veelgestelde vraag: “Kan ik mijn Financial Lease eerder (boetevrij) aflossen of afkopen?”. Goed nieuws, het is altijd mogelijk om je Financial Lease contract vervroegd af te lossen! Financial Lease is de meest flexibele leasevorm en in deze blog leggen we uit hoe vervroegd inlossen werkt, wat de voordelen zijn, waar je op moet letten en wanneer eerder aflossen juist niet handig is.

Wat is vervroegd aflossen of inlossen?

Met financial lease betaal je gedurende de looptijd de financiering een vast maandbedrag. Na betaling van de laatste maandtermijn (en eventueel slottermijn) ben je volledig eigenaar van de auto. Dit proces kun je versnellen door de financial lease eerder af te lossen (soms financial lease afkopen genoemd). Dit houdt in dat je het openstaande kredietsaldo in 1x voldoet aan de leasemaatschappij, of een tussentijdse extra betaling doet.

Voordelen van financial lease eerder aflossen

Groen Vinkje Door vroegtijdig aflossen verkort je de resterende looptijd en is de auto dus eerder jouw volledige (juridische) eigendom.
Groen Vinkje

De flexibiliteit van vervroegd aflossen kan handig zijn wanneer de werk/privé situatie wijzigt. Of gewoon wanneer je na verloop van tijd wat anders wil rijden.

Groen Vinkje

Bij eerder aflossen is de auto op dat moment meer waard dan aan het einde van de looptijd. Zo heb je een hogere rest waarde, wat fiscaal aantrekkelijk kan zijn.

Groen Vinkje

Eerder aflossen is bij Financial Lease For You altijd boetevrij. Zie de FAQ onderaan de pagina voor meer info.

Groen Vinkje

Vroegtijdig aflossen kan boekhoudkundig voordelig uitpakken, wanneer je de kosten van de (bedrijfs)auto op een bepaald jaar wilt boeken.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Hoe werkt aflossen? (in 4 stappen)

Je kan ervoor kiezen om de financiering gedeeltelijk of volledig eerder in te lossen. Bij een gedeeltelijke inlossing betaal je een deel van het openstaande kredietbedrag. Met een gedeeltelijke betaling heb je alvast een deel vervroegd afgelost, zo ben je eerder (maar nog niet direct) klaar met de financiering. Bij een volledige inlossing betaal je het volledige openstaande inlossaldo.

Hieronder leggen we in 4 stappen uit hoe volledig aflossen werkt. In het volgende kopje (zie 'supertip') leggen we uit waarom gedeeltelijk inlossen niet altijd handig is.

Financial Lease eerder aflossen zonder nieuw leasecontract:

Stap 1 Vraag bij ons het actuele inlossaldo van het huidige leasecontract op (dat kan hier).
Stap 2

Wanneer je het inlossaldo hebt ontvangen maak je de betaling rechtstreeks over aan de leasemaatschappij.

Stap 3

De leasemaatschappij verwerkt de betaling, verwijderd het verstrekkingsvoorbehoud en stuurt de vrijwaringscodes toe.

Stap 4

Met de vrijwaringscodes kan de auto opnieuw op naam worden gezet zodra deze een nieuwe eigenaar krijgt.

 

Financial Lease eerder aflossen met nieuw leasecontract
Wil je een leasecontract volledig aflossen en tegelijkertijd een nieuwe financial lease afsluiten voor een andere auto, dan kan de financier dit mogelijk ‘tegen elkaar wegstrepen’. Bovendien is inlossen dan boetevrij. Sterker nog, als we de nieuwe financial lease bij dezelfde financier kunnen onderbrengen dan krijg je korting op de nog te betalen rente. Het is altijd handig om hierover met ons contact op te nemen. De exacte vervolgstappen zijn namelijk afhankelijk van diverse factoren.


Financial lease auto inruilen

Heb je een lopend financial lease contract maar wil je graag voor de einddatum van dat contract al een andere auto rijden? Dat kan! In de meeste gevallen wordt een nieuwe/andere auto bij een autobedrijf gekocht en zal de bestaande auto bij het autobedrijf worden ingeruild. De lopende financiering wordt dan ingelost en een nieuw financieringscontract wordt afgesloten. De inlossing van het lopende contract kan vaak worden verrekend in het nieuwe contract, in dat geval hoef je de innlossing niet met eigen geld voor te schieten. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Tip: Wanneer is eerder aflossen niet handig?

Het komt vaak voor dat ondernemers ons vragen: “ik heb X bedrag beschikbaar, kan ik alvast een deel van mijn lease inlossen’. Ons antwoord is dat dit inderdaad mogelijk is, maar dat we het niet altijd aanraden. Dat is om de volgende reden:

Voorbeeld
Wanneer je een deel van de financial lease inlost dan verwerkt de leasemaatschappij dit door de looptijd met een evenredig aantal maandtermijnen te verkorten. Stel dat je nog €10.000 euro krediet hebt openstaan met 40 resterende maandelijkse betalingen van €250,- euro. Wanneer je besluit alvast €4.000 euro in te lossen, dan ben je 16 maanden eerder klaar (4000 / 250 = 16).

Waarom is dit niet handig? 
Nou, in bovenstaande voorbeeld betaal je alvast 4.000 euro waar je niet meer bij kan (je hebt het immers uitgegeven), maar je hebt er niet direct profijt van. Je hebt nog 24 maanden te gaan voordat je merkt dat de lease is beëindigd. In feite parkeer je het geld op rekening van de leasemaatschappij. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om het bedrag apart te zetten op een eigen rekening en pas te voldoen zodra je de financiering in 1x ermee kan inlossen. Zo beschik je altijd nog over het geld mocht je het onverwacht toch ergens anders voor nodig hebben. Daarnaast kan je bij een volledig vervroegde inlossing nog gebruik maken van een netto inloskorting, vraag ons naar de mogelijkheden) wat niet mogelijk is wanneer je tussentijds inlost.

5 veelgestelde vragen over financial lease aflossen

Er kunnen verschillende redenen zijn om je financial lease eerder te willen aflossen. Zo kan het zijn dat je na verloop van tijd graag van auto wil switchen of dat het financieel zo voor de wind gaat dat je de lease aflost zodat je geen maandelijkse betalingen meer hebt. Het kan ook zijn dat de auto niet meer in het financiele plaatje past en dat je deze wil verkopen, ook dan is aflossen een optie.

Ja, vervroegd aflossen is boetevrij.

Bij Financial Lease For You vinden we het belangrijk om flexibel te zijn voor onze klanten, daarom werken we enkel samen met leasemaatschappijen waarbij het mogelijk is om je leasecontract boetevrij vervroegd af te lossen. Dit houdt in dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht bovenop het vooraf afgesproken kredietbedrag en kredietvergoeding (rente).

Sterker nog, kies je ervoor om je huidige leasecontract vroegtijdig volledig (in 1x) af te lossen en daarna een nieuwe financiering aan te gaan, dan maak je mogelijk aanspraak op een "netto inloskorting". Onze leaseadviseurs bespreken dit graag met je.

Ja, het is mogelijk om de inruilwaarde van de lease auto te gebruiken om de financial lease af te lossen. Houdt er wel rekening mee dat de leasemaatschappij pas het juridisch eigendom van de auto kan overdragen aan de nieuwe eigenaar zodra de betaling is ontvangen.

Stel dat je de auto verkoopt aan een autobedrijf, dan zouden zij de inruilwaarde rechtstreeks aan de leasemaatschappij kunnen overmaken om het contract in te lossen. Wanneer je tegelijkertijd een nieuwe financial lease aangaat dan kan de inlossing in de meeste gevallen zelf verwerkt worden met de nieuwe lease. Onze leaseadviseurs leggen dit graag verder uit!

Nee, bij een tussentijdse inlossing blijft je maandtermijn altijd hetzelfde zoals vooraf in het leasecontract afgesproken. De extra betaling zorgt er puur voor dat je een X aantal maanden eerder klaar bent met de lease. Een tussentijdse betaling van €4.000 euro met een maandtermijn van €250 euro zorgt er dus voor dat je 16 maanden eerder klaar bent.

Het is niet mogelijk om specifiek enkel de slottermijn in te lossen. Stel dat je nog 20 maandtermijnen a € 250,- euro te gaan hebt met een slottermijn van 2.000 euro in de laatste maand. In totaal staat er dan nog € 7.000 euro open. Het is dan niet mogelijk om een betaling van € 2.000 euro te doen en daarmee de slottermijn te betalen zodat je enkel nog de 20 maandtermijnen hebt openstaan. Wanneer je de betaling van € 2.000 euro doet dan zal de financier de lease 8 maanden eerder beëindigen (namelijk 2.000 / 250 = 8) waarbij aan het eind dus nog de slottermijn openstaat.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Lees meer artikelen van Daan

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.