Bijtelling Financial Lease Auto

Wat is bijtelling

Wanneer je een auto van de zaak rijdt ben je (meestal) verplicht bijtelling te betalen. Maar wat is bijtelling eigenlijk? Bijtelling is een vorm van inkomstenbelasting die je in Nederland verplicht bent om te betalen als je een bedrijfs- of leaseauto per jaar voor meer dan 500km voor privedoeleinden gebruikt. Als je namelijk prive kilometers gaat rijden met een auto van de zaak dan ziet de belastingdienst dit als loon in natura  en daarover moet je belasting betalen.

Het bijtellingspercentage: hoe werkt het?

De hoogte van de bijtelling die je moet betalen voor je leaseauto is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het bijtellingspercentage en de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto. De hoogte van het bijtellingspercentage is op zichzelf weer afhankelijk van de CO2 uitstoot van een auto. De regels hiervoor zijn door de overheid door de jaren heen een aantal keer gewijzigd. De kans is dan ook groot dat je verschillende bijtellingspercentages tegenkomt als je auto’s van verschillende bouwjaren met elkaar gaat vergelijken. Het bijtellingspercentage van een auto wordt bepaald op het moment dat deze voor het eerst op naam wordt gezet, vervolgens blijft dit percentage voor 5 jaar gelden (ook wanneer de regels ondertussen weer veranderen). Wanneer de periode van 5 jaar is afgelopen wordt het bijtellingspercentage jaarlijks opnieuw vastgesteld aan de dan geldende regels.

Per 1 januari 2020 gelden de volgende bijtellingsregels voor auto’s die nieuw op naam worden gezet:

  • Voor volledig elektrische auto’s (0 gram CO2 uitstoot) geldt een bijtellingspercentage van 8% voor de eerste € 45.000 euro van de catalogusprijs. Alles daarboven wordt belast met een percentage van 22%.
  • Voor alle auto’s met meer dan 0 gram CO2 uitstoot (dus ook hybride auto’s) geldt een bijtellingspercentage van 22%.

Uitzondering Youngtimers
Voor bedrijfs- of lease auto’s ouder dan 15 jaar (= youngtimers) geldt een uitzondering op bovenstaande regels. Voor Youngtimers geldt namelijk een bijtellingspercentage van 35% over de waarde van de auto op dat moment. Je kijkt dan dus niet meer naar de catalogusprijs van de auto.

Bijtelling elektrische auto’s vanaf 2020

Waar de verkoop van volledig elektrische auto’s in het verleden meer werd gestimuleerd door hiervoor een lagere bijtelling te rekenen, zal dit in de (nabije) toekomst stapgewijs worden teruggeschroefd. Zo wordt de bijtelling voor elektrische auto’s tot 2025 geleidelijk verhoogd en zal er vanaf 2026 geen onderscheid meer zijn met niet-elektrische auto’s. In de tabel hieronder vind je de nieuwe bijtellingspercentages die gaan gelden voor auto’s die vanaf een bepaald jaar op naam worden gezet.

Bijtelling Elektrische Auto van 2020 tot 2026

Voorbeeld: Voor een nieuwe volledig elektrische auto die in 2022 op naam wordt gezet betaal je 16% bijtelling over de eerste € 40.000 euro van de cataloguswaarde en 22% over het resterende deel. Mocht je dan ook van plan zijn om ergens in de komende jaren over te stappen op een (nieuwe) elektrische auto, dan is het vanuit een bijtellings-oogpunt misschien een slim idee om hier vroeg mee te starten.

Kernbegrippen

Cataloguswaarde: De cataloguswaarde is de nieuwprijs (inclusief BTW en BPM) van de auto op het moment dat de auto voor het eerst op naam is gezet.

Op naam zetten: Wanneer je een auto koopt en deze wordt jouw eigendom, dan komt de auto op jouw (bedrijfs)naam te staan. De auto wordt daarmee ‘op naam gezet’ of ‘tenaamgesteld’.

Bijtelling voor occasions

Zoals eerder beschreven wordt het bijtellingspercentage van een auto bepaald op het moment dat deze voor het eerst op naam wordt gezet, daarna blijft dit percentage voor 5 jaar vast staan. Mede daarom kan het gunstig zijn om een occasion / jong gebruikte auto te kopen, zeker wanneer het gaat om elektrische auto’s.

Koop je in 2020 bijvoorbeeld een Tesla die in 2019 op naam is gezet, dan gelden de bijtellingsregels van 2019 nog tot 2024. Dit is gunstig, want in 2019 was het bijtellingspercentage nog 4%, terwijl dit voor een nieuwe Tesla uit 2020 al 8% is.

Voor auto’s met meer dan 0 gram CO2 uitstoot geldt eigenlijk praktisch altijd een bijtelling van 22%. De bijtellingspercentages die van 2012 t/m 2015 golden zijn immers al verlopen (langer dan 5 jaar geleden). Enkel voor auto’s die in 2015 nieuwe op naam werden gezet gelden nog even percentages die kunnen afwijken van de huidige regels (als de 5 jaar nog niet is verstreken).

Bijtelling Financial lease auto berekenen

Hierboven geven we je een hoop informatie over bijtelling, maar hoe kan je nu zelf de werkelijke bijtelling berekenen voor jouw Financial Lease auto? We leggen het uit aan de hand van 2 voorbeelden.

Formule voor bijtelling berekenen
Om zelf de bijtelling te kunnen berekenen is het allereerst handig om te weten hoe de ‘formule’ werkt. De maandelijkse kosten bereken je aan de hand van de volgende 3 stappen:

1) Oorsponkelijke cataloguswaarde * bijtellingspercentage = bruto bijtelling per jaar
2) Bruto bijtelling per jaar / 12 = bruto bijtelling per maand
3) Bruto bijtelling per maand * jouw inkomstenbelasting = netto bijtelling per maand

Voorbeeld 1: Bijtelling berekenen voor benzine/diesel/hybride auto occasion
Stel, je koopt in 2020 een bezine, diesel of hybride auto die voor het eerst op naam is gezet in 2018. Deze type auto’s stoten allemaal meer dan 0 gram CO2 uit, waardoor ze volgens de bijtellingsregels van 2018 een bijtelling van 22% hebben. Als we rekenen met een oorspronkelijke cataloguswaarde van 30.000 euro en een inkomstenbelastingpercentage van 37,35%, dan kom je op de volgende berekening:

1) € 30.000 * 0,22 = € 6.600
2) € 6.600 / 12 = € 550
3) € 550 * 0,3735 = € 205 euro netto bijtelling

Voorbeeld 2: Bijtelling berekenen voor nieuwe elektrische auto
Stel, je koopt een nieuwe Tesla die in 2020 voor het eerst op naam wordt gezet. In dit geval heb je te maken met een bijtelling van 8% over de eerste 45.000 euro en 22% over het resterende deel. Uitgaande van een cataloguswaarde van € 65.000 euro en een inkomstenbelastingpercentage van 49,5% krijg je onderstaande berekening:

1A) € 45.000 * 0,08 = € 3.600
1B) € 20.000 * 0,22 = € 4.400
1C) € 3.600 + € 5.500 = € 8.000 (bruto bijtelling per jaar)
2) € 8.000 / 12 = € 667
3) € 667 * 0,495 = € 330 euro netto bijtelling

Het kan overigens zo zijn dat door de bijtelling de inkomensafhankelijke algemene heffingskorting en arbeidskorting dalen. Hierdoor kan de netto bijtelling hoger uitvallen dan alleen het belastingpercentage zoals hierboven weergegeven. 
De website "berekenhet.nl" kan deze invloed meenemen in de berekening en daardoor een nog exacter beeld geven van de bijtelling.

Kies je voor een volledig elektrische auto dan betaal je (voorlopig) voor een groot deel dus een lager bijtellingspercentage. Meer weten over de Financial Lease van een elektrische auto? In onze blog hebben we alles verzameld, van voor- en nadelen tot het totale kostenplaatje.

Let op: het betreft voorbeeldberekeningen. Voor een exacte berekening van je bijtelling raadpleeg een financieel adviseur of neem contact op met het autobedrijf waar de auto wordt gekocht.

Financial Lease zonder bijtelling

Kan ik ook een auto zakelijk leasen zonder bijtelling? Dit is mogelijk, maar zoals aan het begin van deze pagina uitgelegd mag je dan een beperkt aantal prive kilometers rijden met de auto. Wanneer je per jaar minder dan 500 prive-kilometers rijdt met de zakelijke auto betaal je geen bijtelling. Dit moet je wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld een sluitende rittenadministratie bij te houden.

In een sluitende rittenregistratie (zie ook Belastingdienst) worden alle ritten met de auto bijgehouden en de daarbij behorende noodzakelijke informatie. Zo moeten van iedere rit de volgende gegevens bekend zijn: datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, plaats van vertrek en bestemming, vermelding van type rit (zakelijk of prive) en gereden route bij afwijking van reguliere route (bijv. bij file of omleiding).

Voor het bijhouden van de rittenregistratie kan je gebruik maken van diverse tools en apps, maar je kan het ook handmatig bijhouden. Het belangrijkste is dat jij kan aantonen dat je in een jaar niet meer dan 500 prive kilometers hebt gemaakt.

Meer weten over bijtelling? We helpen je graag.

Contact

Op zoek naar een auto? Bekijk onze voorraad!

Leasevoorraad

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Laagste prijs garantie

Snel zekerheid

Binnen 1 dag zekerheid

Persoonlijke service

Persoonlijke service

 

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken