Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Financial lease zonder aanbetaling met een marge auto

UITLEG | VIDEO | TIP

 


Wat is een marge auto en hoe kan ik deze leasen zonder aanbetaling? Wanneer je als ondernemer een zakelijke auto gaat leasen dan krijg je te maken met de termen btw auto en marge auto. Dit is een belangrijk verschil. Wil je een auto leasen zonder aanbetaling dan is dit alleen mogelijk met een marge auto. En uiteraard onder bepaalde voorwaarden. In deze blog leggen we uit wat marge auto's zijn, welke voordelen ze bieden en hoe je kan financial leasen zonder aanbetaling.

Wat is een marge auto?

Wat betekent "marge auto" of "marge-regeling"? Een marge auto is een object waar geen btw meer in de verkoopprijs zit verwerkt. Meestal is de auto eigendom geweest van een particuliere eigenaar die destijds bij aanschaf de btw heeft betaald. Vanaf dat moment is de auto een ‘marge auto’ geworden. Dit komt doordat de particuliere eigenaar de btw niet mocht terugvragen bij de belastingdienst (zoals de meeste ondernemers dit wel mogen). Dit houdt in dat de volgende koper(s) van de auto geen btw meer betalen. Eenzelfde situatie zal ontstaan wanneer een auto zakelijk wordt aangekocht en het bedrijf besluit de btw niet terug te vragen.

uitleg - in welke 3 stappen wordt een auto een 'marge auto'

In bovenstaande situatie koopt een particuliere klant een nieuwe auto. Vanaf dit moment wordt het een marge auto. Een paar jaar later verkoopt de klant de auto aan een autobedrijf, die hem vervolgens aan een zakelijke klant verkoopt. 

Voordelen van marge auto

Ben je als startende ondernemer op zoek naar een bedrijfsauto, dan kan een marge auto de ideale oplossing zijn. Financial lease biedt verschillende voordelen voor ondernemers, waaronder:

Groen vinkje Direct eigenaar Meer weten over eigendom
Groen vinkje Behoud van eigen vermogen  
Groen vinkje Profiteer van fiscale voordelen Meer weten over belastingvoordelen
Groen vinkje Volledige flexibiliteit Meer weten over vervroegd aflossen

Ben jij een startende ondernemer en heb je meer vragen over financial lease? In onze blog "5 meest gestelde vragen over starters lease" vind je alle antwoorden!

Financial lease zonder aanbetaling

Beschik je momenteel niet over de financiele middelen om een aanbetaling te doen op de aanschaf van een auto, of gebruik je het geld liever voor andere doeleinden? Je bent niet de enige. Veel ondernemers, vaak ook starters, vragen naar de mogelijkheid om een financial lease aan te gaan zonder een eigen aanbetaling te hoeven voldoen. In veel gevallen is het mogelijk om een auto te leasen zonder aanbetaling. Het is echter wel belangrijk dat de financiering verantwoord is, daarom zal de financier altijd moeten beoordelen of ze de volledige verkoopprijs willen financieren. Doe je bij ons een offerte aanvraag waarin je een aanbetalning van 0 euro opgeeft, dan laten wij toetsen of een financiering zonder aanbetaling mogelijk is.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Voorwaarden voor financial lease zonder aanbetaling

Wil je een auto financieren zonder aanbetaling, dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De financier loopt immers een groter risico bij het verstrekken van de lening. Twijfel je over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, wij nemen je wensen graag met je door.

1) Marge auto
Alleen marge auto's komen in aanmerking om te financieren zonder aanbetaling. Voor auto's waar in de verkoopprijs btw zit verwerkt moet altijd de btw als eigen inleg voldaan worden.

2) Akkoord van financier
Heb je een marge auto gevonden, dan moet de financier nog een akkoord op de financiering geven. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan, wij toetsen de mogelijkheden.

3) Kies een reële auto en financiering
Belangrijk, kies een auto en lening die bij je (financiele) situatie passen. Is je bedrijf een maand geleden gestart en wil je nu een Mercedes A-klasse lenen van € 30.000 euro zonder eigen inleg, dan is de kans op succes klein. Het risico is te groot voor de financier dat je de lening niet kan voldoen. Bestaat je bedrijf minder dan 1 jaar, dan is de kans op succes het grootst bij een kredietbedrag van minder dan € 20.000 euro.

Tip: Hoe herken ik een marge auto?

Aan de buitenkant van een auto kan je niet zien of het een btw of marge-regeling betreft. Maar hoe dan wel? In principe zal iedere autobedrijf vermelden of het een marge- of btw auto betreft. In onze leasevoorraad vind je ruim 40.000 auto’s, waarvan ongeveer 9.000 met een marge-regeling. Op iedere autodetailpagina staat bij de specificaties ook aangegeven in welke categorie de auto valt.

Auto buiten onze leasevoorraad
Ook wanneer je een auto buiten onze leasevoorraad hebt gevonden kan je bij ons een vrijblijvende aanvraag doen voor een Financial Lease Zonder Zorgen. Bij veel websites is het helaas niet mogelijk om te filteren op btw/marge-regeling, maar zoals gezegd zal op de autodetailpagina nagenoeg altijd een vermelding staan. Staat er “btw niet verrekenbaar” dan gaat het ook om een auto met een marge regeling.

Heb je een auto elders gevonden? Gebruik onze lease calculator om zelf je maandtermijn bij ons te berekenen.

veelgestelde vragen over marge auto

Veel gestelde vragen

Een auto met een “marge regeling” betreft een object waar geen BTW meer in de verkoopprijs zit verwerkt. Bij financial lease betekent dit dat mogelijk de volledige verkoopprijs gefinancierd kan worden.

In het kort hebben we in de tabel hieronder de verschillen tussen btw en marge auto’s bij Financial Lease op een rijtje gezet:

  Marge auto Btw auto
Zit in de prijs van de auto btw verwerkt? Nee Ja
Kan ik de auto kopen met financial lease? Ja Ja
Moet ik verplicht een aanbetaling doen? Nee Ja
Kan ik de volledige verkoopprijs financieren Ja (mits akkoord van financier) Nee

Wanneer je een auto zoekt in onze leasevoorraad, dan staat op zowel de voorraadpagina als op de autodetailpagina aangegeven of het een marge of een BTW auto betreft. Zie hieronder: 

Hoe herken je ene marge auto op onze autopagina's

Nee, niet alle tweedehands auto’s vallen automatisch onder de “marge regeling”. Pas wanneer een BTW auto is aangekocht en de hierop betaalde BTW niet is teruggevraagd wordt een occasion een marge auto. Dit is meestal het geval wanneer een particulier een BTW auto koopt, omdat je als particulier niet de BTW mag terugvorderen zoals de meeste ondernemers dit wel mogen.

Ja, een bestelbus kan ook onder de marge regeling vallen. Dit komt echter zelden voor. De meeste bestelbussen worden verkocht aan ondernemers die vervolgens de BTW weer terugvragen bij de eerstvolgende belastingaangifte. Zo blijft een bestelbus een BTW object.

Ja, ook als je bedrijf niet btw-plichtig is moet je in de meeste gevallen zelf nog de btw aanbetalen. Dit ondanks dat je de btw dus niet kan terugvragen. Daarom kan het voor een niet btw-plichtig bedrijf fijner zijn om een marge auto uit te zoeken.

In enkele gevallen kan je als niet btw-plichtig bedrijf toch de btw meefinancieren. Een minimale eis hiervoor is dat je bedrijf minstens 3 jaar bestaat. Wanneer gewenst kunnen we de financier vragen om een financiering van de volledige verkoopprijs te beoordelen.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Lees meer artikelen van Daan

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.