Marge Auto Financial Lease. Zó werkt het.

Wanneer je als ondernemer een bedrijfsauto wil financieren is de eerste stap het vinden van de ideale auto. Niet alleen in termen van comfort, ruimte en kleur, maar natuurlijk ook in prijs. Met Financial Lease krijg je dan te maken met de termen ‘BTW auto’ en ‘Marge auto’. Iedere auto valt in één van beide categorieën en dit kan een belangrijk financieel verschil voor jou maken. Zo kan een marge auto leasen (met name voor starters) een ideale oplossing zijn. In deze blog geven we antwoord op de vraag ‘wat is een marge auto?’ en vertellen we je over de voordelen van marge auto Financial Lease.

Thijs Financial LeaseGeschreven door: Thijs

Bekijk de Lease Voorraad

Wat is een marge auto?

Een marge auto is een auto waarvan één van de vorige particuliere eigenaren al eens de btw heeft betaald. Vanaf dat moment zit er geen BTW meer op de auto. Dit komt doordat de particuliere eigenaar de BTW niet mocht terugvragen bij de belastingdienst (zoals de meeste ondernemers dit wel mogen). Een auto met een marge regeling is dus een auto waar geen BTW meer op zit. Dit houdt in dat de volgende koper(s) van de auto geen BTW meer betalen.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe een marge auto tot stand kan komen.

Marge Auto Financial Lease


In bovenstaande situatie koopt een particuliere klant een nieuwe auto. Vanaf dit moment wordt het een marge auto. Een paar jaar later verkoopt de klant  de auto aan een autobedrijf, die hem vervolgens aan een zakelijke klant verkoopt.

Voordelen Marge Auto Leasen

Een marge auto leasen is de enige manier om een auto te leasen zonder aanbetaling. Dit leggen we uit:

Verplichte aanbetaling bij BTW auto.
Wanneer je kiest voor de Financial Lease van een BTW auto (waar dus nog BTW op zit), dan ben je ‘verplicht’ om dit bedrag zelf aan te betalen bij het autobedrijf. De financier zal de BTW niet meefinancieren. De reden hiervoor is dat jij als BTW-plichtige ondernemer het BTW bedrag mag terugvragen bij je eerst volgende belastingaangifte. De financier wil niet 60 maanden de BTW voor jou financieren als je het zelf binnen 3 maanden terug krijgt. Dit houdt in dat je altijd verplicht bent om voor BTW auto’s zelf een aanbetaling te doen.

Het doen van een aanbetaling is echter voor veel ondernemers lang niet altijd mogelijk of wenselijk. Hoewel je de BTW terug krijgt kan het zijn dat je op dit moment niet beschikt over de financiële middelen, of liever een reserve houdt. Met name starters lopen tegen deze situatie aan.

Financial Lease zonder aanbetaling met Marge auto.
Om deze reden kan het voor ondernemers en starters voordeliger zijn om een marge auto te kopen met behulp van Financial Lease. Hierbij hoef je de BTW niet voor te schieten omdat er simpelweg geen BTW meer in de auto zit. Dit maakt het eventueel mogelijk om een auto te financieren zonder enige aanbetaling te doen. Let op! De financier moet hier wel akkoord op geven. Het kan namelijk zijn dat ze alsnog om een aanbetaling vragen, bijvoorbeeld omdat ze het risico bij starters willen minimaliseren. Wij helpen je graag de mogelijkheden te onderzoeken door een vrijblijvende Financial Lease aanvraag uit te zetten bij diverse financiers.

Voordelen BTW Auto Leasen

Een BTW auto is een auto waar nog BTW in zit, deze zal je zelf moeten aanbetalen. Veruit het merendeel van de occasions die worden verkocht zijn BTW auto’s. Ook in onze online leasevoorraad is zo’n 80% van alle auto’s een BTW auto. Een van de fiscale voordelen van Financial Lease is dat je de aanbetaling van de BTW mag terugvragen bij de belastingdienst. Dit in tegenstelling tot een aanbetaling die je eventueel moet doen voor een marge auto.

Verschillen Marge en BTW auto

Uitzondering op de regel: Niet BTW-plichtige ondernemers

Voor enkele branches geldt een uitzondering, want niet alle ondernemers zijn verplicht om de BTW voor te schieten. Ondernemers die niet BTW-plichtig zijn mogen namelijk niet de BTW terugvragen, waardoor de financier bereid kan zijn de volledige verkoopprijs (incl. BTW) te financieren. Deze regel geldt voor de volgende vrije beroepen:

- Onderwijs
-  Sociaal culturele instellingen
- Gezondheidszorg
- Financiële diensten en verzekeringen
- Juridisch advies
- Media: Radio en TV

Overigens zal de financier wel een aparte goedkeuring moeten geven op het meenemen van de BTW in de Financial Lease. Hierbij geldt als vaste regel dat de onderneming minimaal 2 jaar oud moet zijn.

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Laagste prijs garantie

Snel zekerheid

Binnen 1 dag zekerheid

Persoonlijke service

Persoonlijke service

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken