Skip to main content Skip to footer

Wanneer kies je voor financial lease?

UITLEG | VIDEO | TIPS

 


Overweeg je een nieuwe auto te kopen dan zijn er diverse lease- en financieringsvarianten waar je uit kan kiezen. Maar wanneer kan je een auto leasen en wanneer kies je voor financial lease? In dit blog geven we omschrijven we 3 situaties wanneer financial lease een interessante optie is en geven we een vergelijking met andere leasevormen als private- en operational lease.

Kom ik in aanmerking voor financial lease?

Wanneer je financial lease overweegt is het belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Ondanks dat er niet heel veel voorwaarden aan hangen is het niet voor iedereen mogelijk. Financial lease is namelijk specifiek een zakelijke financieringsvorm. Je koopt een auto met een zakelijke lening, het is daarom een vereiste dat je beschikt over een onderneming waarop je de lease kan aanvragen. In veruit de meeste gevallen zijn er geen jaarcijfers nodig. In ons blog financial lease voorwaarden lees je alles over de eisen aan de onderneming en de auto.

Wanneer financial lease #1 - startende ondernemers

Ben je een startende ondernemer dan is financial lease een zeer aantrekkelijke optie. Veel ondernemers zijn afhankelijk van een auto voor hun bedrijfsvoering, maar als starter zijn de beschikbare middelen hiervoor vaak beperkt. Beschik je wel over de financiële capaciteit om direct een auto met eigen middelen aan te schaffen, dan nog kan financial lease interessanter zijn. Zo is het als startende ondernemer lastig voorspellen hoe hard de eerste maanden van de business lopen en dan kan een buffer achter de hand welkom zijn. Lees hier alles over leasen voor starters.

Wanneer zakelijk leasen #2 - groei stimuleren

Financial lease kan een handige tool zijn om de snelheid waarmee jouw onderneming groeit te stimuleren. Ook als jouw onderneming al 10 jaar bestaat en je beschikt over de financiële middelen om zonder financiering een auto aan te schaffen kan financial lease nog de aantrekkelijkere optie zijn. Zo kan je met het eigen geld misschien wel één auto aanschaffen, maar zou je er ook voor kunnen kiezen om op 2 auto’s een aanbetaling te doen en deze beide voor een deel te financieren. Als je daarmee twee medewerkers (i.p.v. één) aan het werk kan zetten dan kan dat een slimme oplossing zijn.

En reden nummer #3 – Fiscale voordelen

Naast bovengenoemde voordelen kunnen de fiscale voordelen nog een extra reden zijn om je over de streep te trekken. Niet voor niets zeggen veel boekhouders tegen hun cliënten “kijk eens naar financial lease” (vraag maar aan je boekhouder). Doordat de auto met financial lease direct jouw economisch eigendom wordt en op de balans van de onderneming komt te staan kan je profiteren van fiscale voordelen als de btw-teruggave, renteaftrek en zakelijk afschrijven. Bij laatstgenoemde voordelen kun je extra kosten opvoeren waardoor je minder winstbelasting betaalt. Lees hier meer over de fiscale voordelen.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Financial lease of toch een andere variant?

Wanneer je een auto wil leasen zijn er diverse leasevormen om uit te kiezen. Een groot onderscheid is hierbij te maken tussen financieringsvormen waarmee je de auto koopt (als financial lease) en echte leasevormen. Varianten van “echte leasevormen” zijn private lease (particulier) en operational lease (zakelijk). Dit zijn in feite huurcontracten waarbij je voor een langere periode is een (meestal) nieuwe auto rijdt waarbij in het maandtermijn de meeste kosten zitten verwerkt. Het grootste verschil met financial lease is bij deze ‘lease vormen’ dat je de auto na afloop weer moet inleveren. Zie in de afbeelding hieronder de verschillen weergegeven.

Financial lease of toch een andere variant?

Financial lease of toch een andere variant?

Veelgestelde vragen 

Ja, het altijd mogelijk om jouw financial lease contract vervroegd af te lossen. Financial lease is de meest flexibele leasevorm en zodoende is zowel een gedeeltelijke- als volledige aflossing mogelijk. In onze blog “financial lease eerder aflossen” leggen we uit hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.  

Heb je een lopend financial lease contract maar besluit je te stoppen met de onderneming, dan moet de financial lease worden ingelost. Als de onderneming niet meer bestaat kan de lease namelijk niet doorlopen. Het fijne aan financial lease is dat de auto altijd vervroegd afgelost kan worden. Daarbij kun je er zelfs voor kiezen om de auto te verkopen en de inruilwaarde te gebruiken om de aflossing te dekken. Lees daarover meer in onze blog “lease auto verkopen”. 

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Daan Adegeest

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.