Hoeveel kan ik leasen?
UITLEG | FAQ
Een vraag die we van veel ondernemers krijgen is: Voor welk bedrag kan ik een auto leasen? Het antwoord: op voorhand kunnen we je dit niet direct vertellen. Hoeveel je kan leasen is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. In deze blog vertellen we je welke factoren beinvloeden hoeveel je kan leasen en hoe je zelf de kans op een goedkeuring vergroot.
Eerst auto, daarna leasecapaciteit
Idealiter zou je als ondernemer weten wat jouw maximum leasebedrag of 'prijs range' is voordat je een auto gaat uitzoeken. Dit om te voorkomen dat je tijd en moeite stopt in een auto welke de financier vervolgens direct afwijst op prijs. Helaas kan de financier op voorhand niet aangeven voor welk bedrag je een auto kan leasen. Voor iedere klant en voor iedere auto doen ze een aparte beoordeling op de mogelijkheden. Op basis van de klantgegevens, auto details en het financiele plaatje beslissen ze of de financiering wel / niet mogelijk is (zie het complete plaatje onderaan deze pagina).
Als de financier een aanvraag afwijst puur en enkel omdat ze de auto te duur vinden, dan kunnen we het vaak nog proberen met een goedkoper object.
Het kan ook voorkomen dat je een goedkeuring krijgt voor een auto, maar dat de financier ook nog bereid zou zijn om een duurdere auto te financieren. Wil je weten of een duurder object ook mogelijk is, dan doen we voor een nieuwe auto een beoordeling.
Auto kiezen zonder te weten hoeveel je kan leasen (3 tips)
Maar als je niet weet voor welk bedrag je een auto kan leasen, hoe begin je de zoektocht dan? Hiervoor hebben wij 3 tips:
1. Wat vind jij een passend bedrag?
Tip 1: berekenen zelf welk bedrag je per maand voor de auto kunt missen. Houd hierbij rekening met kosten voor de verzekering, wegenbelasting, brandstof, etc., dit zit niet in het maandtermijn inbegrepen. Ben jij er zeker van dat je dit bedrag maandelijks kan voldoen, dan is de kans een stuk groter dat de financier er ook zo over denkt.
2. Maximale verkoopprijs (voor starters)
Ook als startend ondernemer kan je een financial lease aanvragen. Uit ervaring weten we dat de kans op een goedkeuring aanzienlijk groter is wanneer de verkoopprijs van de auto minder dan 20.000 euro is. Is de auto duurder, dan wordt het al snel een stuk lastiger. Dit is een indicatie en verschilt natuurlijk per klant.
3. Past de auto bij jouw situatie?
Iedereen wil een mooie auto rijden, dat is logisch. Houd er wel rekening mee dat de financier ook oordeelt of de auto bij jouw situatie past. Ben je een jonge bestuurder dan zijn ze minder happig op een sportauto en ben je werkzaam in de bouw dan ligt een bus meer voor de hand dan een a-klasse (zeker voor starters).
Jouw droomauto vinden?
Bekijk 45.000+ lease auto's op voorraad
Welke factoren hebben invloed op hoeveel je kan leasen?
De leasemaatschappijen beoordelen iedere lease aanvraag apart en op basis van verschillende factoren. Om jouw kansen op succes te vergroten werken we samen met verschillende leasemaatschappijen. Iedere leasemaatschappij hanteert namelijk een eigen acceptatiebeleid. Zo kan het voorkomen dat de ene financier de aanvraag afwijst, maar dat een ander dezelfde aanvraag goedkeurt. Je mag er wel vanuit gaan dat alle financiers rekening houden met de volgende factoren:
4 mogelijke uitslagen van de financier
Zodra we de financieringsaanvraag ter beoordeling hebben ingediend bij de leasemaatschappij, zijn er 4 mogelijke uitslagen die de financier kan terugkoppelen. Krijg je niet direct een volledig akkoord, dan betekent dit niet automatisch dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Zie hieronder de mogelijke uitslagen:
1. Volledige akkoord
De leasemaatschappij is bereid de financiering te verstrekken zoals je deze hebt aangevraagd
2. Gedeeltelijk akkoord
De financier heeft 1 of meerdere componenten van de financiële samenstelling gewijzigd. Zo kunnen ze beoordelen dat ze wel bereid zijn een financiering te verstrekken, maar voor een lager kredietbedrag dan aangevraagd. In dat geval zou je zelf meer moeten aanbetalen. Het is dus niet zo dat wanneer je geen volledig akkoord krijgt, de financier automatisch overgaat tot een afwijzing.
3. Cijfers gevraagd
In veruit de meeste gevallen heeft de financier geen cijfers nodig om een beoordeling te kunnen doen. Het kan echter zijn dat de financier deze alsnog opvraagd als ze oordelen dat ze te weinig informatie hebben om een eventuele goedkeuring te geven. Uiteraard zullen wij je hier dan over informeren.
4. Afwijzing
De financiers zijn dan (op dit moment) niet bereid een financiering te verstrekken. Wordt de financiering afgewezen puur vanwege het object (bijv. omdat de financier het kredietbedrag te hoog acht), dan kunnen we eventueel nog kijken naar de mogelijkheden voor een andere auto.
Lees meer over: 4 lease beoordelingen of mogelijkheden bij afwijzing
Veelgestelde vragen over leasecapaciteit
Ben je een ondernemer en staat jouw bedrijf ingeschreven in de Kamer van Koophandel, dan kunnen we je financieringsaanvraag in behandeling nemen. Ook wanneer jouw bedrijf recent is opgericht kunnen er mogelijkheden zijn. Wij toetsen bij verschillende financiers jouw financieringsmogelijkheden.
In onze blog voorwaarden voor financial lease lees je alles over de voorwaarden die de financier stelt aan de onderneming, de auto en benodigde documenten voor eventuele contractopmaak.
Je kan maximaal de verkoopprijs van de auto financieren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen btw en marge auto's (lees alles in onze blog marge auto’s).
Voor een btw auto geldt dat je maximaal de verkoopprijs excl. btw kan leasen. Je moet dus altijd zelf het btw bedrag voorschieten aan het autobedrijf. Dit mag je als btw plichtige onderneming terugvragen bij de eerstvolgende belastingaangifte. Voor marge auto’s geldt dat je maximaal de volledige verkoopprijs kan leasen.
Nee, in veruit de meeste gevallen is het niet nodig om jaarcijfers aan te leveren voor financial lease. Er wordt naar een breed aantal andere factoren gekeken om te bepalen of de aanvraag binnen de acceptatie kaders valt. Het moet voor zowel de klant als leasemaatschappij immers wel verantwoord blijven om de samen een financial lease aan te gaan.
Wil je weten wanneer jaarcijfers wel gevraagd kunnen worden, lees dan onze blog over jaarcijfers.
Om het jou gemakkelijk te maken vind je in onze online leasevoorraad ruim 40.000 auto's die in aanmerking komen voor financial lease.
Zit jouw droomauto er niet tussen, dan is het goed om te weten dat we je ook met de financiering helpen voor auto's buiten onze leasevoorraad. In dat geval moet de auto voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De auto moet verkocht worden door een Nederlands autobedrijf
- De auto mag na afloop van de financiering niet ouder dan 11 jaar oud zijn.
- De auto mag bij aanvang van de financiering niet meer dan 200.000km gereden hebben
De financier kan 4 mogelijke uitslagen geven op een lease aanvraag. Een daarvan is een 'afwijzing'. Wordt een leaseaanvraag afgewezen, dan bepaalt de reden van afwijzing of er nog verdere mogelijkheden zijn.
Heeft de financier de aanvraag afgewezen vanwege een negatieve BKR-codering (= betalingsachterstand op lopende lening) dan is er meestal niks mogelijk.
Echter, wordt de aanvraag afgewezen omdat de financier de auto te duur acht, dan kunnen we het mogelijk proberen met een goedkoper object. Als we nog mogelijkheden zien bij een afwijzing, dan communiceren we dit altijd in de "afwijzingsmail".
Financieren zonder zorgen
About the author
Daan Adegeest
Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.