Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Verschil private lease en financial lease

UITLEG

 


Steeds meer Nederlanders maken de keuze om een auto te leasen in plaats van te kopen. Er zijn echter verschillende leasevormen en het is daardoor niet altijd duidelijk welke leasevorm het beste bij jouw wensen past. In dit blog bespreken we het verschil tussen private lease en financial lease.

De verschillen tussen private lease en financial lease

Om maar gelijk met het belangrijkste te beginnen hebben we de drie grootste verschillen tussen private- en financial lease op een rijtje gezet. Verder geven we een extra toelichting op de werkwijze en eigenschappen van beide leasevormen.

Eigendom

Eigenlijk kan je beide ‘leasevormen’ niet met elkaar vergelijken. Het gaat hier namelijk om een vergelijking tussen appels en peren. Private lease en financial lease zijn twee compleet verschillende producten. Het belangrijkste verschil zit als eerste in het eigendom. Private lease is een echte leasevorm waarbij je de auto leaset / voor een langere periode huurt. Het eigendom blijft altijd van de leasemaatschappij en na afloop van de looptijd lever je de auto dus weer in. Financial lease is een financieringsvorm waarbij je de auto koopt, deze wordt dus echt jouw eigendom. Meer weten daarover? Dat lees je hier!

Financial lease is dus beter te vergelijken met de hypotheek op een huis. Het is jouw huis/auto, maar het object blijft onderpand van de bank tot de financiering volledig is afbetaalt. Je kan hierbij vooraf zelf beslissen of je een deel van de verkoopprijs zelf alvast voldoet om daarmee de lening, en dus maandelijkse kosten, te verlagen.

Particulier versus zakelijk

Verschil twee zit hem in de doelgroep voor beide ‘leasevormen’. Private lease is specifiek voor particulieren, waar financial lease alleen te gebruiken is voor ondernemers / bedrijven. Je komt dus alleen voor financial lease is aanmerking als je over een onderneming beschikt die staat ingeschreven in de KvK. Lees hier meer over alle voorwaarden voor financial lease.

Het maandtermijn

Het derde verschil tussen financial lease en private lease dat we nog extra aandacht willen geven is de opbouw van het maandtermijn. Bij financial lease is het maandtermijn enkel bedoelt om de zakelijke lening waarmee je de auto koopt terug te betalen. Het maandtermijn bestaat daarom uit 2 componenten: aflossing en rente. De kosten voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud, pechhulp, reparatie, etc. zitten hier dus niet in verwerkt. Dit in tegenstelling tot private lease, waar het maandtermijn deze aspecten wel dekt.

 

Verschillen private lease en financial lease

Wat past bij mij: private of financial lease?

Welke optie het beste bij jou past is afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen. Voldoe je aan de voorwaarde voor financial lease dan is dit voor ondernemers, zeker zzp’ers en het MKB, meestal de beste keuze. Zo profiteer je als ondernemer met financial lease ook van diverse fiscale voordelen als btw-teruggave, renteaftrek, zakelijk afschrijven en investeringsaftrek. Lijken de voordelen van financial lease jou wel aantrekkelijk maar heb je geen eigen onderneming, dan kan je de particuliere financieringsvorm huurkoop overwegen.

Hoe werkt financial lease

Financial lease is de ideale oplossing voor ondernemers die een auto willen aanschaffen met behoud van eigen vermogen. In feite is financial lease een vorm van bedrijfsfinanciering waarbij je de auto koopt zonder meteen de volledige verkoopprijs te hoeven betalen. De leasemaatschappij financiert de aankoop en tijdens de leaseperiode betaal je dit terug met een vaste maandelijkse betaling. Omdat de auto direct bij aanschaf jouw (economisch) eigendom wordt kan je profiteren van diverse fiscale voordelen. Daarnaast biedt financial lease volledige flexibiliteit met de mogelijkheid tot vervroegd (boetevrij) aflossen en onbeperkte kilometrage. Lees hier meer over wat is Financial Lease of leasen in 4 stappen.

Hoe werkt private lease

Met private lease rijd je als particulier voor een vast bedrag per maand in (meestal) een gloednieuwe auto. De auto blijft over deze periode eigendom van de leasemaatschappij, het is dus te vergelijken met een lang lopend huurcontract. Je kiest zelf vooraf een gewenste looptijd en in het maandelijkse bedrag zijn de bijhorende kosten (reparaties, onderhoud, verzekering en wegenbelasting) van de auto inbegrepen. Het enige wat je dient te betalen naast het maandbedrag zijn de brandstofkosten.

Het voordeel van private lease

Het grote voordeel van private lease is dat je een nieuwe auto kunt rijden zonder een groot bedrag te betalen. Daardoor weet je elke maand precies wat je aan de auto uitgeeft: je krijgt niet te maken met onverwachte extra kosten door autopech of achterstallig onderhoud. Bij onderhoud of reparatie aan de auto, heb je bij private lease ook nog eens recht op vervangend vervoer. Bij Financial Lease For You kunnen we je helaas niet verder helpen met de private lease, maar mocht deze leasevorm jouw voorkeur hebben dan zijn er gelukkig genoeg andere (online) aanbieders.

 

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

About the author

Demi Houtveen

Demi is sinds 2023 marketeer bij Financial Lease For You. Zij schrijft onder andere blogs om jou meer informatie te geven over de mogelijkheden die financial lease te bieden heeft.