Skip to main content Skip to footer



Zakelijk financieren

Financial lease voor zzp'ers.


Ben jij een zelfstandig ondernemer en op zoek naar een nieuwe bedrijfsauto? Dan kan financial lease een ideale uitkomst voor je zijn. Met financial lease koop je een auto met een lening. Zo ben je direct eigenaar van de auto zonder direct een grote investering te hoeven doen. Voor een vast maandtermijn rijd je in je eigen bedrijfsauto én behoud je eigen vermogen.


Bekijk aanbod



#1 Persoonlijke service

#2 Transparant leasen

#3 Scherp aanbod

#4 Alle expertise op 1 plek

Waarom kiezen voor financial lease als zzp'er?

Er zijn diverse redenen waarom financial lease interessant kan zijn voor jou als zelfstandig ondernemer. Onder het kopje ‘voor- en nadelen van financial lease’ schrijven we daar meer over. Twee belangrijke redenen die we vaak voorbij horen komen willen we echter nog even toelichten.

Behoud eigen vermogen
Als eerste de meest voordehand liggende reden, met financial lease koop je een auto zonder direct de volledige verkoopprijs te hoeven betalen. Zo behoud je eigen vermogen. Het maakt niet uit of je net gestart bent of dat je al 10 jaar bezig bent, een auto kopen kost gewoon veel geld. De meeste startende zzp’ers beschikken niet over het kapitaal om een auto met eigen geld te kopen en dat is logisch. Maar ook als je wel over de middelen beschikt is het belangrijk om bedenken of je dat geld liever gebruikt voor het kopen van een auto of voor andere noodzakelijke investeringen. Misschien heb je voorraad of apparatuur nodig, of wil je een deel als buffer gebruiken. Dan is financial lease een uitkomst.

Kosten maken
Een tweede belangrijke reden om als zzp’er voor financial lease te kiezen; kosten maken. Misschien heeft je boekhouder het al eens gezegd “je moet meer kosten gaan maken op de zaak, dat is fiscaal aantrekkelijk”. Dit heeft te maken met de belasting die je over je winst betaalt. Als je een auto koopt met eigen geld, dan heeft jouw bedrijf hier geen kosten aan. Vervolgens betaal je belasting over een X bedrag winst. In het scenario waarbij je een auto koopt met financial lease dan mag je gebruik maken van verschillende fiscale voordelen waarmee je de kosten van je winst mag aftrekken. Denk aan renteaftrek, zakelijk afschrijven en eventueel investeringsaftrek. Zo blijf je beschikken over je eigen geld voor andere uitgaven én betaal je minder belasting dan je zou doen als je wel met eigen geld de auto had gekocht. Het is altijd handig om met je boekhouder of financieel adviseur te bespreken wat de impact van deze fiscale voordelen op jouw situatie is.

Voor- en nadelen van financial lease voor zzp'ers

Fiscale voordelen
Financial lease is een populaire keuze onder zzp’ers vanwege de vele voordelen die het biedt. Naast het behoud van eigen vermogen profiteer je met financial lease namelijk ook diverse fiscale voordelen. Doordat je direct (economisch) eigenaar bent van de auto komt deze op de balans van de onderneming. Hierdoor is de lease auto aftrekbaar voor zzp'ers en kan je recht hebben op afschrijvings-, investerings- en renteaftrek. Evenals teruggave van de btw.

Flexibiliteit
Daarnaast is financial lease ook de meest flexibele leasevorm, iets dat zeker voor zelfstandig ondernemers een groot voordeel kan zijn. Zo bepaal je zelf vooraf de gewenste financiële samenstelling (denk aan looptijd, aanbetaling, slottermijn, maandtermijn) en mag je altijd vervroegd (boetevrij) inlossen. Dat is bijvoorbeeld handig als je na verloop van tijd toch besluit liever iets anders te rijden. Verder zijn er geen kilometerbeperkingen (het is immers jouw auto) en is een financial lease al binnen een week helemaal rond te maken. Zo kan snel verder met je eigen onderneming.

Meer voordelen

  • Ook mogelijk voor starters
  • Je bent direct eigenaar van de auto (vergelijkbaar met hypotheek op een huis)
  • Je kan profiteren van fiscale voordelen
  • Financial lease is flexibel, je kan altijd vervroegd aflossen
  • Je bepaalt zelf de gewenste financiële samenstelling
  • Onbeperkte kilometrage (het is immers jouw auto)
  • Bestickering op de auto? Dat kan.
  • Binnen één week afgerond

Nadelen
Een nadeel van financial lease is dat in het maandtermijn kosten voor wegenbelasting, verzekering, onderhoud, etc. niet zitten inbegrepen. Een voordeel hiervan is dat je volledige controle hebt over deze aspecten. Zo kies je zelf waar je de auto verzekerd en wie jou onderhoud mag regelen.

Een tweede nadeel is het feit dat je rente betaalt over de financiering (zoals iedere lening). Een voordeel hiervan is dat je wel in een nieuwe auto rijdt zonder direct een groot deel eigen vermogen te moeten investeren. Met deze auto en het geld dat je overhoudt kan jouw onderneming groeien en verdien je juist jouw inkomen. En dat zal toch zeker meer zijn dan het stukje rente. Zo heeft ieder nadeel weer z'n voordeel.

Beschik je over de financiële middelen om de auto direct aan te schaffen, dan kan het zijn dat je jezelf de vraag stelt: “kan ik als zzp’er beter de auto leasen of kopen?”. Deze keuze kunnen we niet voor je maken, maar in onze blog auto leasen of kopen hebben we de argumenten voor beide keuzes op een rijtje gezet.

Welke leasevorm kies je als zzp'er? Financial lease vs operational lease.

Kort door de bocht: financial lease is aantrekkelijk voor zzp’ers en operational Lease is aantrekkelijk voor bedrijven met een wagenpark. De reden hiervoor is dat je als zzp’er met financial lease profiteert van bovengenoemde fiscale voordelen en je daadwerkelijk een investering doet; aan het einde van het contract is de auto van jou. Verder biedt het meer flexibiliteit dan operational lease, omdat je met financial lease altijd vervroegd kan inlossen (bij operational lease kan dit niet, of tegen een dure boete).

Operational lease is juist weer een uitkomst voor bedrijven waar veel medewerkers een auto van de zaak hebben. Op deze manier worden alle auto gerelateerde zaken door de leasemaatschappij opgepakt (denk aan schade, onderhoud, etc.). Dat is fijn als je bijvoorbeeld 20 auto’s hebt rondrijden. Het blijft echter een huurcontract, na afloop houd je niks over. Uiteraard ligt de keuze voor een leasevorm bij jou. Wil je meer weten, bel ons gerust we lichten graag de verschillen verder toe.

Een helder stappenplan: van aanvraag tot rijden

Bekijk compleet stappenplan

1. Kies jouw auto
1. Kies jouw auto

Bekijk ruim 40.000 financial lease auto's in onze leasevoorraad en bereken jouw maandtermijn. Of kies voor een auto buiten onze voorraad.

2. Offerte aanvragen
2. Offerte aanvragen

Doe een vrijblijvende lease aanvraag en wij toetsen of je een akkoord krijgt op de financiering.

3. Auto bekijken
3. Auto bekijken

Goedkeuring ontvangen? Tijd voor een bezichtiging! Is de auto ook helemaal naar wens, dan kan je overgaan tot kopen.

4. Lease afronden
4. Lease afronden

Informeer ons over de koop en wij regelen het papierwerk. Zo kan jij snel wegrijden.

Veelgestelde vragen

Ja, ook als startende ondernemer kan je gebruik maken van financial lease. Uiteraard moet het aangaan van een lening voor de aankoop van een auto wel verantwoordelijk zijn, dus de financier moet de aanvraag eerst goedkeuren. Zolang jouw onderneming staat ingeschreven in de KVK kan je vrijblijvend een leaseaanvraag doen, wij gaan uitzoeken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Meer informatie vind je in onze blog over starters lease.

Ja, dit is zeker mogelijk. Ook wanneer je de auto buiten onze voorraad hebt gevonden ben je bij Financial Lease For You zeker van het scherpste maandtermijn én betaal je géén bemiddelings- en/of administratiekosten. Bereken via onze leasecalculator (zie menu) het maandtermijn voor een auto van buiten onze voorraad.

Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan: wat voor auto wil je kopen, hoe hoog is het bedrag dat je wil financieren en over wat voor periode wil je het terugbetalen. Met behulp van onze leasecalculator bereken je zelf eenvoudig het maandtermijn bij een financiële samenstelling naar jou wens. Zoek je nog een auto, bekijk dan onze leasevoorraad. Hier staat bij iedere auto een leasecalculator.

Dit is mogelijk, maar wel onder bepaalde voorwaarde. Zo kan je onderscheid maken tussen marge- en btw auto's. Het btw bedrag van een auto zal je altijd zelf als aanbetaling moeten voldoen. Wanneer jouw onderneming btw plichtig is mag je dit bij je volgende belastingaangifte terugvragen. Een marge auto is een auto waar geen btw meer op zit. Hierdoor zou je mogelijk de volledige verkoopprijs kunnen financieren (onder voorbehoud van goedkeuring door een financier). Meer informatie hierover vind je in onze blog "marge auto's".

Wanneer je een vrijblijvende aanvraag bij ons indient heeft de financier voor het beoordelen van de aanvraag je persoonsgegegevens, KVK-nummer, details van de auto en gewenste samenstelling van de financiering nodig. Het is dus niet per definitie nodig om jaarcijfers o.i.d. aan te leveren.

Wanneer de financier hier wél om vraagt zullen we je hierover informeren. Wanneer je de financial lease wenst af te sluiten heeft de financier additionele gegevens nodig om de leaseovereenkomst op te kunnen maken. Dit zijn:

- Kopie zakelijke bankpas (met rekeningnummer waarvan afschrijving mag plaatsvinden)
- Kopie ID-bewijs
- Kopie definitieve factuur van de aankoop

Waarom kiezen ondernemers voor financial lease for you? Nou...

Wij begrijpen dat het afsluiten van een financiering gewoon goed geregeld moet zijn. Eenvoudig maar duidelijk. Transparant maar zonder onnodige informatiestress. Soms snel maar altijd correct. Daarom leunt onze service op 4 kernwaarden, dat geeft zekerheid. Lees alles over onze unieke leasegaranties.

Persoonlijke service

Transparant leasen

Scherp aanbod

Alle expertise op 1 plek