Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Financial lease vs. operational lease

UITLEG

 


Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een auto te leasen in plaats van te kopen. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Echter zijn er wel veel verschillende leasevormen. Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer en hebben geen overzicht welke leasevorm het beste bij hen en hun wensen past. In dit blog vertellen wij je meer over de verschillen tussen financial en operational lease. 

Wat is financial lease

Wil jij graag een auto aanschaffen en ook je eigen vermogen behouden? Dan is financial lease de ideale oplossing! Financial lease biedt je de mogelijkheid om een auto te kopen, zonder gelijk een grote investering te hoeven doen. De leasemaatschappij financiert de aankoop en tijdens de leaseperiode betaal je dit terug met een vast bedrag per maand. Eigenlijk niet veel anders dan een hypotheek van een huis, maar dan met een auto. 

Voor het vaste bedrag per maand beschik je direct over je auto. Hierbij kan je ook nog eens profiteren van verschillende fiscale voordelen, zoals btw-teruggave, zakelijk afschrijven en rente aftrek. Daarnaast biedt financial lease je volledige flexibiliteit. Zo is het mogelijk om vervroegd (boetevrij) af te lossen en heb je onbeperkte kilometrage.

Wat is operational lease

Waar je bij financial lease de auto koopt, huur je bij operational lease de auto. Ook blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en lever je de auto dus weer in als de leaseperiode is afgelopen. Het voordeel van operational lease is dat zaken zoals onderhoud, reparatie, wegenbelasting en verzekeringen al geregeld zijn door de leasemaatschappij. De kosten van deze zaken zitten al bij de maandtermijn inbegrepen. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan en weet je altijd waar je aan toe bent. 

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Verschillen tussen financial lease en operational lease

Er zijn veel verschillen tussen financial lease en operational lease. Voor de ene partij is financial lease een stuk voordeliger dan een operational lease en andersom. Zo zit er onder andere een verschil in het eigendom van de auto. Bij financial lease begin je direct als economisch eigenaar. Zo ben jij zelf verantwoordelijk voor de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties. Heb jij de laatste termijn en de slottermijn betaald? Dan ben je vanaf heden ook juridisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat de auto helemaal van jou is en jij zelf mag bepalen wat ermee gebeurt (tip: lees hier alles over juridisch en economisch eigendom) 

Bij operational lease ligt dit net even anders. Gedurende de gehele leaseperiode en de periode daarna blijft de leasemaatschappij de volledige eigenaar van de auto. In het leasecontract zitten zaken zoals de verzekering, reparaties, onderhoud en wegenbelasting al inbegrepen. Is je leaseperiode voorbij? Dan lever je de auto weer in aan de desbetreffende leasemaatschappij en begin je het proces weer van voren af aan. 

 

Wat past bij mij: financial of operational lease?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zitten er veel verschillen tussen financial lease en operational lease. Elke leasevorm heeft zo ook zijn eigen voor- en nadelen. Om je te helpen met jouw keuze hebben we hieronder beschreven welke leasevorm (in de regel) het beste past per type bedrijf.

Wanneer financial lease

Heb jij een auto nodig voor jezelf, een collega of maar een paar medewerkers? Dan kan je het beste kiezen voor financial lease. Met een klein bedrijf bestaat de kans dat je niet over de liquide middelen beschikt om het bedrag van de auto in één keer af te lossen. Met financial lease biedt de leasemaatschappij je het benodigde bedrag aan. Doordat je altijd vervroegd je contract mag inlossen behoud je volledige flexibiliteit. Daarnaast zijn de fiscale voordelen waarvan je met Financial Lease kan profiteren voor ondernemers een grote plus (ben je zzp’er, dan is er een grote kans dat je boekhouder je hier al eens op heeft gewezen). Een nadeel van Financial Lease is dat je alles zelf moet regelen omtrent de verzekeringen, onderhoud, etc., maar dit geeft je tegelijkertijd de vrijheid en flexibiliteit om zelf te kiezen wat het beste bij jouw situatie past.

Wanneer operational lease

Heb jij een groot wagenpark nodig? Dan is operational lease de meest geschikte optie. Alle auto gerelateerde zaken worden geregeld door de leasemaatschappij. Geen zorgen dus over eventuele reparaties of vragen bij schade. Operational lease biedt je in deze situatie veel gemak. Hoe meer auto’s je hebt, hoe voordeliger het is om voor een operational lease te kiezen. Is de leaseperiode afgelopen? Dan lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij en begint het leaseproces weer vanaf het begin, maar dan met een andere auto. Tijdens dit gehele proces ben je echter nooit eigenaar van de auto geweest.

Operational lease voor zzp’ers

Ben jij zzp’er en heb jij behoefte aan een auto? Ook dan kan je gebruik maken van financial lease en operational lease. Veel zzp’ers verdiepen zich in operational lease, terwijl financial lease vaak de meest aantrekkelijke optie is. Je behoudt je eigen vermogen, geniet van fiscale voordelen en bent aan het einde volledig eigenaar van de auto. Daarnaast is financial lease ook de meest flexibele leasevorm. Wel zo handig als zelfstandig ondernemer! Jij bepaalt zelf de looptijd, aanbetaling, slottermijn en de maandtermijn en kan altijd vervroegd (boetevrij) inlossen. Wil je na verloop van tijd iets anders rijden? Dan kan dat. Ook is het mogelijk om binnen één week de financiering helemaal rond te maken. Zo kan jij snel verder, wel zo handig. Lees hier meer over financial lease voor zzp’ers.

Hoe werkt financial lease

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om in aanmerking te komen voor Financial Lease? Wij helpen je graag verder! Gedurende het leasetraject zullen we jou zoveel mogelijk ontzorgen. In het kort komt het neer op de volgende vier stappen:

 

Voordat je een lease offerte kan aanvragen is het belangrijk om een auto uit te kiezen. De auto mag (natuurlijk) uit onze online leasevoorraad komen, maar dat is niet noodzakelijk. Ook als jouw droomauto elders wordt aangeboden helpen we je graag met de financiering. Via onze website kan je vrijblijvend een offerte aanvraag doen. Hierbij bepaal je zelf de gewenste financiële samenstelling. Zodra wij jouw aanvraag binnen hebben, wordt deze vrijblijvend getoetst door diverse financiers. Binnen één werkdag ontvang je van ons bericht of de bank bereid is om jou deze financial lease te verstrekken. Heb jij een proefrit gemaakt en is alles naar wens? Dan helpen wij jou met het afronden van de financiering, zodat jij zo snel mogelijk kan genieten van je nieuwe auto! Meer weten? Lees hier tot in detail hoe financial lease werkt. 

Heb je een vraag?

Onze leaseadviseurs zitten voor je klaar

About the author

Demi Houtveen

Demi is sinds 2023 marketeer bij Financial Lease For You. Zij schrijft onder andere blogs om jou meer informatie te geven over de mogelijkheden die financial lease te bieden heeft.