Alles over tenaamstelling lease auto

Wij zijn jarig: ontvang tot 100 euro bij je nieuwe auto!

Wat is tenaamstelling auto

Het “te naam stellen” van een auto betekent dat de auto op naam van een nieuwe eigenaar wordt gezet. Koop je de auto bij een autobedrijf (wat noodzakelijk is wil je in aanmerking komen voor Financial Lease) dan verzorgd het autobedrijf in de meeste gevallen de tenaamstelling van de leaseauto.

Verschil tussen 'reguliere' en lease auto
Het verschil tussen de tenaamstelling van een lease auto en een auto die je volledig uit eigen middelen koopt, is dat bij een lease auto de leasemaatschappij altijd bij de tenaamstelling betrokken is. Zolang je namelijk nog een financiering hebt lopen op de auto is deze nog onderpand van de leasemaatschappij. Je kan een leaseauto dus pas overschrijven op naam van een nieuwe eigenaar als de lease is afgelost.

Op wiens naam staat een Financial Lease auto?

Wanneer je een auto koopt met Financial Lease dan ben je direct economisch eigenaar van het object. Dit houdt in dat de auto van jou is. De auto wordt om deze reden ook op jouw privé-naam of op naam van je bedrijf gezet. Dit laatste is afhankelijk van de ondernemingsvorm van je bedrijf. In het geval van een eenmanszaak komt de auto op jouw privé naam te staan. Heb je een VOF of een BV dan komt de auto standaard op naam van het bedrijf te staan.

Tijd voor een nieuwe auto? Bekijk de leasevoorraad!

Hoe wordt een lease auto op naam gezet?

Ben je in binnen de EU geboren en is het autobedrijf in bezit van een RDW machtiging, dan kan het autobedrijf de auto te naam stellen. Hiervoor heeft het autobedrijf een rijbewijs nodig (van de eigenaar van het bedrijf) en een OTT-code. De OTT-code ontvang je van ons samen met de leaseovereenkomst. Het autobedrijf kan in een handomdraai de tenaamstelling verwerken, hieruit volgt een ‘tenaamstellingsverslag’ wat een bewijs is dat de auto op naam is gezet. Zodra de leasemaatschappij de getekende leaseovereenkomst en het tenaamstellingsverslag heeft ontvangen kan de uitbetaling van het kredietbedrag worden overgemaakt. 

Hoe wordt een lease auto op naam gezet - stroomschema

Afb.1 - Stroomschema: Hoe wordt een lease auto op naam gezet?

Wanneer je buiten de EU bent geboren en niet over een Nederlands paspoort of ID-bewijs beschikt, of wanneer het autobedrijf niet over een RDW-machtiging beschikt, zijn er aanvullende documenten nodig voor de tenaamstelling (zie afbeelding 1). In dit geval moet de tenaamstelling geschieden via een RDW-locatie of kentekenloket (bijv. PostNL-punt). De doorlooptijd duurt in deze situatie wat langer (2-3 werkdagen) omdat het RDW een deel van de nieuwe tenaamstellingscode per fysieke post moet toesturen.

Wat is een OTT code
De “opdracht-tot-tenaamstellingscode” is een code die de leasemaatschappij opmaakt gelijktijdig met de opmaak van de leaseovereenkomst. Wanneer de OTT-code wordt gebruikt voor de tenaamstelling is het voor het RDW zichtbaar dat de auto nog onderpand is van een lopende financiering en wordt er automatisch een verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat het RDW de “tenaamstellingscodes” rechtstreeks naar de leasemaatschappij stuurt i.p.v. naar de klant. Wanneer de financiering volledig is afgelost verwijderd de leasemaatschappij het verstrekkingsvoorbehoud en stuurt de leasemaatschappij de tenaamstellingscodes weer naar de klant.

Veelgestelde vragen over auto tenaamstellen

De tenaamstellingscodes zijn 2 losse cijferreeksen van 4 en 5 cijfers welke je nodig hebt wanneer je een auto gaat verkopen (overschrijven). Bij een lease auto ontvang je de tenaamstellingscodes van de leasemaatschappij nadat de lease is afgelost.

Ben je het kentekenbewijs van de auto kwijt, dan kan je een nieuwe opvragen bij het RDW. Dit kan je eenvoudig online doen via de website van het rdw.

Je kan de financial lease van een auto vergelijken met de hypotheek op een woning. Het is jouw auto/woning, maar het onderpand blijft bij de bank tot de lening is afgelost. Om deze reden kan je de auto ook alleen verkopen als de financiering volledig is afgelost.

Zolang er nog een ‘financial lease op de auto zit’ kan de auto alleen op naam van een eigenaar van het bedrijf staan. Het is dus niet mogelijk om een lease auto op naam van iemand anders te zetten zolang de financial lease niet is afgelost.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten!

Bekijk het aanbod

Leasevoorraad

Vragen? Laat het ons weten.

Contact Whatsapp

Nieuwe bedrijfsauto?
Bekijk de voorraad!

Ruim 40.000 auto's beschikbaar. 

Voorraad

Heb je een vraag?
Laat het ons weten!

Onze lease adviseurs helpen je graag verder.

Contact

Auto al gevonden?Leasecalculator!

Heb je de ideale auto al gevonden? Bereken jouw maandtermijn met onze leasecalculator.

Bereken

fl4y 5 jarig bestaan

Uw geselecteerde auto's
Vergelijken