Skip to main content Skip to footer

Financial lease: ben ik eigenaar van de auto?

UITLEG

 


Bij financial lease maken we onderscheid tussen 2 type eigendom van de auto, namelijk het eigendom direct bij aanschaf en vanaf het moment dat de lease volledig is afgelost. Jouw nieuwe bedrijfsauto komt direct op jouw naam te staan en jij bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, verzekeringen en de wegenbelasting. Economisch eigenaar ben je dus al vanaf het begin, maar pas na de volledige aflossing mag je je ook juridisch eigenaar noemen. Wat precies het verschil is, dat lichten wij in onderstaande tekst verder toe.

Economisch vs juridisch eigenaar

Het eigendom van een leaseauto bestaat uit twee categorieën. Zo heb je te maken met het economische eigendom en het juridische eigendom. Aan het einde van de leaseperiode is het eigendom volledig in eigen beheer. Tot die tijd zit er een groot verschil tussen de economische en de juridische variant.

Wat is economisch eigendom?

Vanaf het moment dat jij de leaseauto in gebruik hebt, is de auto jouw economische eigendom. Dit betekent dat de auto op de balans van de onderneming komt te staan en dit brengt veel fiscale voordelen met zich mee. Zo kan je de btw van de auto aftrekken, mits je een btw-auto hebt en geen marge auto (lees hier meer over marge auto's). Als financial lease-economisch eigenaar kies je zelf hoe je met je auto omgaat, dit houdt dus ook in dat jijzelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de verzekering.

Wat is juridisch eigendom?

Je wordt pas financial lease juridisch eigenaar als je de auto volledig hebt afbetaald. Tot die tijd blijft de auto eigendom van de bank die jou de lening heeft verstrekt, totdat de laatste termijn voldaan is. Dit betekent dat als je de auto niet meer kunt betalen, deze als onderpand wordt gezien. Vergelijkbaar met hoe een huis het onderpand is van een hypotheek. 

Na je leasecontract wordt je zowel de economische - als de juridische eigenaar van de auto. Je bent dan vrij om te bepalen om in de auto te blijven rijden of om deze te verkopen.

 


Uitgelicht: 
Wil je jouw Financial Lease auto verkopen terwijl het leasecontract nog loopt, dan is gewoon mogelijk. Lees hierover alles in onze blog “financial lease auto verkopen.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Verschil tussen eigendom financial lease en operational lease

Tussen financial lease en operational lease zitten veel verschillen, ook als het gaat om het eigendom van de auto. Bij financial lease begin je als economisch eigenaar. Je ontvangt het juridische eigendom op het moment dat jij de laatste termijn en de slottermijn betaald hebt. Tot die tijd vallen zaken zoals de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie al volledig onder je eigen rekening.

Bij operational lease ligt dit net wat anders, hier blijft de leasemaatschappij de volledige eigenaar van de leaseauto. De verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie zitten inbegrepen bij je leasecontract. Aan het einde van je contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Dit betekent dat je dus nooit volledig eigenaar van de auto bent geweest of wordt. Je moet dit meer zien als huur die je betaalt voor het gebruiken van de auto. Lees hier meer over de verschillen tussen financial lease en operational lease.

Wat gebeurt er aan het einde van de financial lease?

Heb jij de laatste termijn en de slottermijn betaald? Gefeliciteerd dan ben jij nu naast economisch eigenaar ook juridisch eigenaar van de auto! Wat nu? Dat is geheel aan jou. Doordat je nu 100% eigenaar bent, kan je ervoor kiezen om in de auto te blijven rijden of om deze te verkopen en een nieuwe auto aan te schaffen. 

Wanneer de financiering volledig is afgelost krijg je in de meeste gevallen de tenaamstellingscodes automatisch toegestuurd. Wil je de auto verkopen dan heeft de nieuwe eigenaar deze codes nodig om de auto op naam te kunnen zetten. 

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Demi Houtveen

Demi is sinds 2023 marketeer bij Financial Lease For You. Zij schrijft onder andere blogs om jou meer informatie te geven over de mogelijkheden die financial lease te bieden heeft.