Skip to main content Skip to footer

Kosten van een zakelijke lease auto

UITLEG | REKENVOORBEELD

 


Wat kost zakelijk leasen voor een ondernemer? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de leasevorm die je kiest. Zo kan je een auto kopen met een zakelijke financiering (financial lease) of een auto zakelijk huren (operational lease). Als zzp'er is Financial Lease vaak de meest aantrekkelijke vorm. Op deze pagina leggen we uit met welke kosten je rekening moet houden als je een auto koopt met financial lease en hoe je zelf de kosten voor je lease auto kan berekenen.

2 type zakelijk leasen

Om te kunnen berekenen wat de zakelijke lease kosten van je nieuwe auto gaan worden, is het belangrijk om eerst een leasevorm te kiezen. De vraag "wat kost zakelijk leasen" heeft namelijk 2 verschillende antwoorden voor financial lease (= kopen met lening) en operational lease (= zakelijk huren).

Op deze pagina bespreken we verder specifiek de kosten van financial lease. Twijfel je nog welke leasevorm bij jou past? Onze blog over de verschillen tussen financial- en operational lease helpt jou een keuze te maken.

Ben je een zzp'er of ondernemer in het MKB waarbij je een auto voor jezelf of een enkele collega wil kopen, dan is financial lease waarschijnlijk een ideale oplossing. Je koopt een auto met een zakelijke lening, bent direct eigenaar van het object, behoud eigen vermogen en je kan gebruik maken van fiscale voordelen

Ben je werkzaam in loondienst of werk je voor en bedrijf dat een groter wagenpark (nodig) heeft, dan is de kans groot dat je beter kan kiezen voor operational lease. Met operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. In het geval van een full operational lease neem de leasemaatschappij ook alle ‘randzaken’ in beheer. Denk hierbij aan de verzekering, wegenbelasting, onderhoud, etc.

Welke kosten zitten in het maandbedrag?

Wanneer je een auto koopt met financial lease is dit te vergelijken met de hypotheek op een huis. De auto is direct jouw eigendom maar het blijft onderpand van de bank tot de lening volledig is terugbetaald. Het terugbetalen doe je met een vast maandtermijn. Dit maandtermijn bestaat uit 2 componenten, namelijk

1) een deel aflossing
2) een deel rente

Bij financial lease moet je er dus rekening mee houden dat het maandtermijn niet alle kosten dekt die komen kijken bij het eigenaarschap van de auto. De bijkomende kosten moet je natuurlijk wel voldoen, het is immers jouw auto. In de volgende alinea hebben we een lijstje gemaakt met andere kosten waar je rekening mee moet houden.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

6 kosten die niet in het maandbedrag zitten

Wanneer je eigenaar bent van een auto krijg je te maken met een aantal periodieke kosten. Voor veel van deze kosten maakt het niet uit of je de auto met eigen geld hebt gekocht of via financial lease. Denk hierbij aan kosten voor de verzekering,  wegenbelasting of onderhoud. Dit zijn niet specifiek kosten voor een leaseauto, dit betaal je ook als je de auto met eigen geld koopt. Andere kosten, zoals de bijtelling, zijn wel specifiek aan een zakelijke lease. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van kosten waar je bij financial lease rekening mee moet houden.

Bij financial lease kies je zelf waar je de verzekering wil onderbrengen. Je kan dus offertes opvragen en vergelijken van aanbieders naar eigen keuze. Omdat de verzekeringspremie afhankelijk is van tal van factoren zijn de kosten hiervoor pas inzichtelijk zodra je een auto op het oog hebt en hiervoor een verzekeringsofferte hebt ontvangen.

Wij raden wel al om een verzekering af te sluiten op je financial lease auto. Heb jij een total loss ongeluk of heb je te maken gekregen met diefstal? Met een goede verzekering weet je dat je altijd je auto kan aflossen, zonder dat je met een restschuld blijft zitten! Wist je dat wij je ook kunnen helpen met de verzekering? Vraag gerust naar de mogelijkheden.

De wegenbelasting wordt geheven over een voertuig dat op jouw naam staat. De hoogte hangt af van 3 factoren, namelijk 1) het type brandstof, 2) de emissie (uitstoot) en 3) het gewicht van het voertuig. Via de website van de  belastingdienst kan je de motorrijtuigenbelasting berekenen.

Onderhoudskosten zijn op voorhand moeilijk in te schatten maar het is belangrijk om hier wel rekening mee te houden. Wanneer er iets aan de auto moet gebeuren komen de kosten voor je eigen rekening.

Het zal geen verassing zijn: brandstof (-of stroom) kosten zijn onvermijdelijk.

Bijtelling is een vorm van inkomstenbelasting die je betaalt wanneer je per jaar voor meer dan 500km privé ritten maakt met de auto. Wanneer je deze grens overschrijdt ziet de belastingdienst de auto namelijk als vorm van inkomen waarover je belasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van onder andere het bijtellingspercentage en de catalogusprijs van de auto. In onze  blog over bijtelling leggen we uit hoe je deze kosten zelf kan berekenen.

Naast de hierboven genoemde periodieke kosten zijn er optioneel ook nog aanvullende eenmalige kosten waar je voor kan kiezen. Heb je bijvoorbeeld de wens om de auto te bestickeren met jouw bedrijfslogo, dan kan dat. Of misschien heb je een bedrijfswagen gekocht en moet de cabine nog betimmerd worden. Sommige van deze kosten kan je ook meefinancieren. Een voorwaarde hiervoor is altijd dat de kosten wel op de factuur van de auto staan vermeld. Benieuwd of je bepaalde kosten kan meefinancieren, vraag het ons!

Kosten van lease auto vs fiscale voordelen

Laten we vooropstellen: als je het geld hebt liggen om een auto volledig zelf te betalen - en niet van plan bent om dit geld (of een deel hiervan) te gebruiken voor een andere investering of wil bewaren als buffer - dan is met eigen geld kopen waarschijnlijk de goedkoopste optie.

Ben je een ondernemer en is bovenstaande statement niet op jou van toepassing (zoals voor veruit de meeste ondernemers), dan kun je met financial lease profiteren van de kosten die je moet maken. Want als je toch kosten moet maken, dan kan je er maar beter voordeel uit halen toch? Hoe doe je dit dan? Nou, koop je de auto met financial lease dan komt deze op de balans van de onderneming te staan. Daardoor mag je gebruik maken van fiscale regelingen als:

  • renteaftrek
  • btw teruggave
  • afschrijven
  • eventueel investeringsaftrek

Met deze fiscale regelingen maak je kosten op de zaak en zo verlaag je de winst, en dus winstbelasting. Het is altijd handig om de impact van deze fiscale voordelen met je boekhouder te bespreken, maar hier geven we je vast wat uitleg over iedere regeling.

Financieren in 4 stappen

Bekijk ons stappenplan

Rekenvoorbeeld: financial lease kosten berekenen

In het rekenvoorbeeld hieronder nemen we de zakelijke lease kosten door voor een auto gekocht met financial lease. Het uitgangspunt is de auto in onderstaande afbeelding. De totale kosten voor de lease auto bestaat uit 2 componenten, namelijk de vaste kosten en variabele kosten. Onder het kostenplaatje vind je een berekening van de fiscale voordelen.

Auto met calculator voor rekenvoorbeeld lease kosten


Vaste kosten

tabel met kosten per maand en toelichting voor zakelijk auto leasen


Variabele kosten
Naast de vaste periodieke kosten heb je nog te maken met variabele kosten voor brandstof en onderhoud. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke gebruik van de auto. 


Fiscale voordelen

Daarnaast moeten we niet vergeten dat een auto gekocht met financial lease ook diverse fiscale voordelen kan opleveren, zoals renteaftrek en zakelijk afschrijven. Zie hieronder een uitwerking van de renteaftrek en zakelijk afschrijven aan de hand van de gegevens uit bovenstaande rekenvoorbeeld.

De totale kredietsom (lening + rente)  voor deze financiering is: 492,- * 60 maanden + 2500 euro slottermijn = 32.020 euro. Het geleende bedrag is 24.661 euro, de rentekosten over 5 jaar bedragen dan 7.359 euro (€ 32.020 minus € 24.661). Met deze kostenpost verlaag je de winst van de onderneming en betaal je minder belasting. De hoogte van de besparing is afhankelijk van de ondernemingsvorm van jouw bedrijf en bijbehorende belastingpercentage.

Besparing met renteaftrek per ondernemingsvorm:
BV met omzet tot 200.000 euro: 7.359 euro * 0,19 = 1.398 euro
BV met omzet meer dan 200.000 euro: 7.359 euro * 0,258 = 1.898 euro
ZZP volledig in schijf 1 = 7.359 euro * 0,3693 = 2.717 euro
ZZP volledig in schijf 2 = 7.359 euro * 0,495 = 3.642 euro

Omdat de lease auto een bedrijfsmiddel is mag je de kosten hiervan afschrijven. De afschrijving mag je vervolgens van de winst aftrekken. Uitgaande van een aanschafprijs (excl. btw) van 24.661 euro, een gebruiksduur van 5 jaar en een restwaarde van 10.000 euro krijg je jaarlijkse afschrijving van: (24.661 – 10.000) / 5 = 2.932 euro.

Besparing met afschrijven per ondernemingvorm:
BV bij vennootschapsbelasting van 19% = 557,- euro en bij 25,8% = 756 euro                    
ZZP/VOF met inkomstenbelasting van 36,93% = 1.082 euro en bij 49,5% = 1.451 euro.

Disclaimer
Het is onmogelijk om een rekenvoorbeeld te maken dat iedereen kant-en-klaar kan overnemen. Zo zijn er veel flexibele factoren die per klant en/of object verschillen. Het kan natuurlijk wel als voorbeeld dienen. Aan dit rekenvoorbeeld kunnen geen rechten ontleent worden. We adviseren om bij vragen over de impact van financial lease op jouw financiele situatie ook altijd te overleggen met je boekhouder of financieel adviseur.

Auto leasen of kopen

Zoals eerder benoemt krijg je met veel van de hierboven genoemde kosten te maken ongeacht of je de auto koopt met financial lease of met eigen geld. Uitzondering hierop zijn de kosten voor bijtelling en rente. Daar staan op hun beurt weer een aantal fiscale en praktische voordelen (Bijvoorbeeld het behoud van eigen vermogen) tegenover. Wanneer je twijfelt over hoe je de auto wil aanschaffen, met of zonder eigen geld, dan is het handig om naar zowel het kostenplaatje als het praktische plaatje te kijken. Alles over de voor- en nadelen van beide opties hebben we uitgeschreven op deze pagina over leasen of kopen.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Daan Adegeest

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.

Meer relevante artikelen

Financial lease zonder zorgen.
Eenvoudig, transparant, vertrouwd.