Wat kost een Financial Lease auto?

Wat kost het om zakelijk een auto te leasen als ondernemer? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de leasevorm die je kiest. Zo kan je een auto kopen met een zakelijke financiering (financial lease) of een auto zakelijk huren (operational lease). Als zzp'er is Financial Lease vaak de meest aantrekkelijke vorm. Op deze pagina hebben we het kort over de verschillen tussen deze leasevormen en gaan we dieper in op de kosten voor Financial Lease. Zo weet je waar je rekening mee moet houden en kan je zelf de kosten voor de lease auto berekenen.

Wij zijn jarig: ontvang tot 100 euro bij je nieuwe auto!

Zakelijke lease kosten afhankelijk van leasevorm

Ben je een zzp'er of ondernemer in het MKB waarbij je een auto voor jezelf of een enkele collega wil kopen, dan is financial lease waarschijnlijk een ideale oplossing. Je koopt een auto met een zakelijke lening, bent direct eigenaar van het object, behoud eigen vermogen en je kan gebruik maken van fiscale voordelen. Een ander groot voordeel is dat het de meest flexibele leasevorm is. Zo kan je altijd de financiering eerder aflossen, bijvoorbeeld als deze niet meer nodig is of als je liever een andere auto wilt rijden.

Ben je werkzaam in loondienst of werk je voor en bedrijf dat een groter wagenpark (nodig) heeft, dan is de kans groot dat je beter kan kiezen voor operational lease. Met operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. In het geval van een full operational lease neem de leasemaatschappij ook alle ‘randzaken’ in beheer. Denk hierbij aan de verzekering, wegenbelasting, onderhoud, etc.. Heeft jouw organisatie voor een groter aantal medewerkers een auto nodig, dan is het dus fijn dat een leasemaatschappij hierin kan ontzorgen. Het grote nadeel van operational lease is, dat het erg duur is om het contract eerder te beëindigen. Bij financial lease is dat veel gemakkelijker en goedkoper. Je behoudt hiermee dus je flexibiliteit. 

Twijfel je nog welke leasevorm bij jou past? In onze blog over de verschillen tussen financial lease en operational lease geven we alle informatie die je nodig hebt om de keuze te maken.

Hoe is het maandtermijn opgebouwd?

Wanneer je een auto koopt met Financial Lease is dit te vergelijken met de hypotheek op een huis. De auto is direct jouw eigendom maar het blijft onderpand van de bank tot de lening volledig is terugbetaald. Het terugbetalen doe je met een vast maandtermijn. Dit maandtermijn bestaat uit 2 componenten, namelijk een deel aflossing (= terugbetalen van de lening) en een deel rente (= kosten voor de dienst).

Bij Financial lease moet je er dus rekening mee houden dat je maandtermijn niet alle kosten dekt die komen kijken bij het eigenaarschap van de auto. Deze kosten moet je natuurlijk wel voldoen, het is immers jouw auto. In de volgende alinea hebben we een lijstje gemaakt met verdere kosten waar je rekening mee moet houden.

Tijd voor een nieuwe auto? Bekijk ons aanbod!

Welke 6 kosten zitten niet in het maandtermijn (en komen er dus bij)?

Wanneer je eigenaar bent van een auto krijg je te maken met een aantal periodieke kosten. Voor veel van deze kosten maakt het niet uit of je de auto met eigen geld hebt gekocht of middels financial lease. Denk hierbij aan kosten voor de verzekering en wegenbelasting. Andere kosten, zoals de bijtelling, zijn wel specifiek aan een zakelijke lease. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van kosten waar je bij financial lease rekening mee moet houden.


1) Verzekering
Bij Financial Lease kies je zelf waar je de verzekering wil onderbrengen. Je kan dus offertes opvragen en vergelijken van aanbieders naar eigen keuze. Omdat de verzekeringspremie afhankelijk is van tal van factoren zijn de kosten hiervoor pas inzichtelijk zodra je een auto op het oog hebt en hiervoor een verzekeringsofferte hebt ontvangen. Wij raden wel al om een verzekering af te sluiten op je financial lease auto. Heb jij een total loss ongeluk of heb je te maken gekregen met diefstal? Met een goede verzekering weet je dat je altijd je auto kan aflossen, zonder dat je met een restschuld blijft zitten! Wist je dat wij je ook kunnen helpen met de verzekering? Vraag gerust naar de mogelijkheden.


2) Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)
De wegenbelasting wordt geheven over een voertuig dat op jouw naam staat. De hoogte hangt af van 3 factoren, namelijk 1) het type brandstof, 2) de emissie (uitstoot) en 3) het gewicht van het voertuig. Via de website van de belastingdienst kan je de motorrijtuigenbelasting berekenen.


3) Onderhoud
Onderhoudskosten zijn op voorhand moeilijk in te schatten maar het is belangrijk om hier wel rekening mee te houden. Wanneer er iets aan de auto moet gebeuren komen de kosten voor je eigen rekening.


4) Brandstof / stroom
Het zal geen verassing zijn, brandstof (-of stroom) kosten zijn onvermijdelijk.


5) Bijtelling
Bijtelling is een vorm van inkomstenbelasting die je betaalt wanneer je per jaar voor meer dan 500km privé ritten maakt met de auto. Wanneer je deze grens overschrijdt ziet de belastingdienst de auto namelijk als vorm van inkomen waarover je belasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van onder andere het bijtellingspercentage en de catalogusprijs van de auto. In onze blog over bijtelling leggen we uit hoe je deze kosten zelf kan berekenen.


6) Overige kosten
Naast de hierboven genoemde periodieke kosten zijn er optioneel ook nog aanvullende eenmalige kosten waar je voor kan kiezen. Heb je bijvoorbeeld de wens om de auto te bestickeren met jouw bedrijfslogo, dan kan dat. Of misschien heb je een bedrijfswagen gekocht en moet de cabine nog betimmerd worden. Sommige van deze kosten kan je ook meefinancieren. Een voorwaarde hiervoor is altijd dat de kosten wel op de factuur van de auto staan vermeld. Benieuwd of je bepaalde kosten kan meefinancieren, vraag het ons!

Kosten versus fiscale voordelen

Gelukkig zijn er ook een aantal voordelen te behalen aan het maken van kosten. Koop je de auto met Financial Lease, dan komt deze op de balans van de onderneming te staan. Daardoor profiteer je mogelijk van fiscale voordelen als renteaftrek, investeringsaftrek en zakelijk afschrijven. Dit zijn fiscale regelingen waarmee je kosten op de zaak maakt en dus de winst verlaagd. Zo betaal je minder winstbelasting. Lees hier alles over de fiscale voordelen.

Rekenvoorbeeld: Financial Lease kosten berekenen

Om verschillende redenen is het niet mogelijk om een eerlijke vergelijking te maken tussen de kosten van een Financial Lease en een Operational Lease. De voornaamste reden; de eerste is een lening waarbij je na afloop eigenaar bent van het object, de tweede is een huurcontract. Dat is appels met peren vergelijken. Hieronder hebben we daarom alleen de kosten voor Financial Lease uitgewerkt.

Rekenvoorbeeld financial lease - volkswagen golf

Volkswagen Golf waarop we rekenvoorbeeld baseren.

toelichting rekenvoorbeeld - wat kost financial lease auto

 

Naast de vaste periodieke kosten heb je nog te maken met variabele kosten voor brandstof en onderhoud. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke gebruik van de auto. 

Fiscale voordelen
Daarnaast moeten we niet vergeten dat een auto gekocht met Financial Lease ook diverse fiscale voordelen kan opleveren, zoals renteaftrek en zakelijk afschrijven. Zie hieronder een uitwerking van de renteaftrek en zakelijk afschrijven aan de hand van de gegevens uit bovenstaande rekenvoorbeeld.

Renteaftrek:
De totale kredietsom (lening + rente)  voor deze financiering is: 492,- * 60 maanden + 2500 euro slottermijn = 32.020 euro. Het geleende bedrag is 24.661 euro, de rentekosten over 5 jaar bedragen dan 7.359 euro. Door deze kosten verlaag je de winst van de onderneming en betaal je minder belasting. De hoogte van de besparing is afhankelijk van de ondernemingsvorm van jouw bedrijf en bijbehorende belastingpercentage. Lees hier meer over renteaftrek.

Renteaftrek voor BV met omzet tot 200.000 euro: 7.359 euro * 0,19 = 1.398 euro besparing
Renteaftrek voor BV met omzet meer dan 200.000 euro: 7.359 euro * 0,258 = 1.898 euro besparing
Renteaftrek voor ZZP, volledig in schijf 1 = 7.359 euro * 0,3693 = 2.717 euro besparing
Renteaftrek voor ZZP, volledig in schijf 2 = 7.359 euro * 0,495 = 3.642 euro besparing

Afschrijven:
Omdat de lease auto een bedrijfsmiddel is mag je de kosten hiervan afschrijven. De afschrijving mag je vervolgens van de winst aftrekken, waardoor je minder belasting gaat betalen. Uitgaande van een aanschafprijs (excl. btw) van 24.661 euro, een gebruiksduur van 5 jaar en een restwaarde van 10.000 euro krijg je de volgende afschrijving per jaar: (24.661 – 10.000) / 5 = 2.932 euro.

Afschrijven voor BV bij vennootschapsbelasting van 19% = 557,- euro en bij 25,8% = 756 euro                    
Afschrijven voor ZZP/VOF met inkomstenbelasting van 36,93% = 1.082 euro en bij 49,5% = 1.451 euro.

Disclaimer: Het is onmogelijk om een rekenvoorbeeld te maken dat iedereen kant-en-klaar kan overnemen. Zo zijn er veel flexibele factoren die per klant en/of object verschillen. Het kan natuurlijk wel als voorbeeld dienen. Aan dit rekenvoorbeeld kunnen geen rechten ontleent worden. We adviseren om bij vragen over de impact van Financial Lease op jouw financiele situatie ook altijd te overleggen met je boekhouder of financieel adviseur.

Auto leasen of kopen

Zoals eerder benoemt krijg je met veel van de hierboven genoemde kosten te maken ongeacht of je de auto koopt met financial lease of met eigen geld. Uitzondering hierop zijn de kosten voor bijtelling en rente. Daar staan op hun beurt weer een aantal fiscale en praktische voordelen (Bijvoorbeeld het behoud van eigen vermogen) tegenover. Wanneer je twijfelt over hoe je de auto wil aanschaffen, met of zonder eigen geld, dan is het handig om naar zowel het kostenplaatje als het praktische plaatje te kijken. Alles over de voor- en nadelen van beide opties hebben we uitgeschreven op deze pagina over leasen of kopen.

Kies voor een financiering zonder zorgen met onze
4 unieke leasegaranties

Bekijk ons aanbod

Leasevoorraad

Vragen? Laat het ons weten!

Contact Whatsapp

Nieuwe bedrijfsauto?
Bekijk de voorraad!

Ruim 40.000 auto's beschikbaar. 

Voorraad

Heb je een vraag?
Laat het ons weten!

Onze lease adviseurs helpen je graag verder.

Lease adviseurs Financial Lease For You Contact

Auto al gevonden?Leasecalculator!

Heb je de ideale auto al gevonden? Bereken jouw maandtermijn met onze rentecalculator.

Bereken

fl4y 5 jarig bestaan

Uw geselecteerde auto's
Vergelijken