Skip to main content Skip to footer

 Kennisbank 

Financial lease en btw

UITLEG | TIPS

 


Met het zakelijk leasen van een auto krijg je als ondernemer ook met het begrip “btw” te maken. De combinatie van financial lease en btw kan verschillende vragen oproepen. Misschien heb je al eens gehoord dat je bij financial lease zelf de btw moet aanbetalen, hoe werkt dat? En zit er btw in het leasebedrag verwerkt en hoe moet je de btw op een auto überhaupt berekenen? In deze blog geven we een brede uitleg op alles btw en financial lease gerelateerd.

In het kort: wat is btw?

Btw is een belasting die een bedrijf moet afdragen over de omzet. Verkoop je als zakelijke organisatie dus een product of dienst, dan betaal je een stukje btw over de omzet. De btw zit in de prijs verwerkt en dit proces is niet anders bij auto’s. In de verkoopprijs van een auto zit dus btw verwerkt. De uitzondering hierop zijn marge auto’s, daarover later meer.

De btw die je als ondernemer hebt betaald voor de aanschaf van een product of dienst mag je meestal, mits je jouw onderneming btw-plichtig is, aftrekken. Dit is een fiscaal voordeel genaamd btw teruggave. Koop je dus een auto, dan mag je de btw die je hierover hebt betaald meestal terugvragen van de belastingdienst.

Financial lease en btw (aanbetalen)

De leasemaatschappij is voor een btw auto bereid maximaal de verkoopprijs excl. btw te financieren. Wanneer je een btw auto koopt (lees: een auto waar btw in de verkoopprijs is verwerkt) ben je bij financial lease dus verplicht zelf de btw als aanbetaling te voldoen. Omdat je met een btw plichtige onderneming de betaalde btw mag terugvragen moet je het bedrag in feite tijdelijk voorschieten.

Wanneer moet ik de btw aan het autobedrijf betalen?

Het verschilt een beetje per autobedrijf wanneer je daadwerkelijk aan het autobedrijf moet overmaken. De meest voorkomende tijdlijn is als volgt: zodra je van ons een goedkeuring op de lease ontvangt ga je de auto bekijken. Zijn zowel de auto als financial lease naar wens? Dan bevestig je de verkoop bij het autobedrijf. Dan hoef je nog niet direct de volledige aanbetaling / btw te voldoen. Na het bevestigen van de koop gaan wij aan de slag met de opmaak van de leaseovereenkomst, dit kan enkele werkdagen duren. In veruit de meeste gevallen vraagt een autobedrijf dat de aanbetaling gewoon bij hen op rekening staat zodra je de auto komt ophalen. Lees hier meer over ons volledige stappenplan.

Btw op auto berekenen

Er zijn twee methode om de btw op een auto te berekenen. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen de btw berekening voor 1) personenauto’s en 2) bedrijfswagens en elektrische auto’s. De reden hiervoor is dat in de verkoopprijs van personenauto’s ook nog BPM zit verwerkt, voor bedrijfswagens en elektrische auto’s is dit niet het geval. De BPM is een belasting die de overheid heft over de CO2-uitstoot van het voertuig. Heeft u een voertuig die veel CO2-uitstoot, dan betaalt u meer BPM dan een voertuig met een lage CO2-uitstoot. Hieronder gaan we in op de 2 berekeningen:

 

Btw berekenen personenauto
De btw op personenauto's bedraagt 21%. Omdat de BPM al een vorm van belasting is kan je hierover niet nog een keer btw rekenen. Het is daarom belangrijk om de BPM altijd uit de berekening te houden wanneer je een bedrag deelt of vermenigvuldigd met het btw percentage. Het berekenen van de btw op een personenauto werkt dan als volgt:

Berekenen voor personenauto

Berekenen voor personenauto

 

 

Btw berekenen bedrijfswagens en elektrische auto’s
Het btw-tarief voor bedrijfswagens en elektrische auto's is 21%, hetzelfde als voor personenauto's. Het verschil met personenauto's is dat voor bedrijfswagens en elektrische auto's geen BPM in rekening wordt gebracht. Zoals te zien is in onderstaande figuur. Dit komt omdat de overheid de energietransitie wil versnellen met een andere regeling voor emissievrije auto's.

Berekenen bedrijfswagens

Berekenen bedrijfswagens

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Wat is het verschil tussen btw en marge auto?

Auto’s kan je qua prijsregeling onderverdelen in 2 categorieën, namelijk btw en marge auto’s. Een marge auto is een object waar geen btw in de prijs zit verwerkt. Het voornaamste voordeel van een marge auto is dan ook dat je mogelijk de volledige verkoopprijs van de auto kan financieren. Dit is dan ook de uitzondering waarmee je niet hoeft aan te betalen op de lease. Alles over marge auto’s vind je ook in onze blog over de margeregeling.

De keuze voor een btw of marge auto is persoonlijk en voor beide zijn er eigen voordelen te benoemen.

 

  Btw auto Marge auto
Volledige verkoopprijs financieren Nee Ja
Doen van een aanbetaling Nee Ja
Btw terugvragen Ja Nee

Btw vrijgesteld en financial lease - hoe werkt dat?

Een uitzondering hierop zijn niet-btw plichtige ondernemingen. Zo zijn er specifieke branches die door de belastingdienst zijn vrijgesteld van btw, denk hierbij aan branches als het onderwijs en de gezondheidszorg (Bron: belastingdienst). Ook bedrijven die binnen de kleineondernemersregeling zijn vrijgesteld van btw (Bron #2: belastingdienst). Wanneer je btw-vrijgesteld bent hoef je dus geen btw af te dragen over de omzet. Je moet nog wel de btw betalen op het product of de dienst die je koopt/afneemt, de verkopende partij moet immers nog wel de btw in rekening brengen omdat zij het wel moeten afstaan. Omdat je zelf geen btw afdraagt kan je ook geen btw terugvragen. Voor de financial lease van een auto betekent dit in de meeste gevallen dat je de btw dus wel moet betalen, maar niet kan terugvragen. Hier zit een uitzondering op, lees snel verder…

 

Uitzondering: Kan ik bij financial lease de btw meefinancieren?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de btw mee te financieren om redenen zoals in eerder is besproken. Er geldt echter een uitzondering waarmee enkele ondernemers toch nog kunnen profiteren van het meefinancieren van de btw. Bij Financial Lease For You werken we met diverse leasemaatschappijen samen om de kans op een financiering voor ondernemers te vergroten. Een van deze financiers biedt ook de mogelijkheid om bij financial lease de btw mee te financieren. Zo kan je mogelijk een financial lease aangaan zonder btw aanbetaling. Deze financier hanteert hiervoor wel een strenge beoordeling en in ieder geval de volgende voorwaarde:

  • Jouw onderneming moet btw vrijgesteld zijn (ben je btw plichtig dan is het dus niet mogelijk)
  • Jouw onderneming bestaat minimaal 3 jaar.


Voldoe je aan bovenstaande voorwaarde en wil je financial lease zonder btw aanbetaling, neem dan vooral contact met ons op!

Veelgestelde vragen over btw auto's

Wanneer jouw onderneming btw vrijgesteld is en meer dan drie jaar actief is dan kunnen we mogelijk een financial lease met btw meefinancieren aanbieden. Uiteraard moet de leasemaatschappij de financiering ook verantwoord vinden en dus wel een beoordeling doen.

Btw en BPM zijn twee aparte vormen van belasting. Btw is een omzetbelasting die bedrijven betalen over hun verkochte producten en diensten. Voor auto’s geldt een btw-tarief van 21%. BPM is een belasting op personenauto’s en motorrijwielen waarvan de hoogte afhankelijk is van de CO2-uitstoot en catalogusprijs van de auto.

Nee, in het maandbedrag dat je voor de financial lease betaalt zit geen btw verwerkt. Het maandtermijn bestaat uit 2 componenten, namelijk een deel aflossing (terugbetalen van het geleende krediet) en een deel rente (de kosten voor het afsluiten van de lening). Er zit geen btw meer in het maandtermijn verwerkt omdat je de btw al hebt betaald als aanbetaling van de lease en meestal eenmalig al direct hebt kunnen terugvragen.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Lees meer artikelen van Daan

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.