Skip to main content Skip to footer

Zakelijke autoverzekering bij je financial lease

UITLEG | VIDEO | TIP

 


Je hebt de knoop doorgehakt en je kiest voor financial lease voor de aanschaf van jouw nieuwe bedrijfsauto, gefeliciteerd! Maar het werk zit er nog niet op. Bij financial lease ben je namelijk zelf de eigenaar van de auto. Dit betekent niet alleen dat de auto gelijk op jouw naam komt te staan, maar dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud, de wegenbelasting en je raadt het al: de autoverzekering. Er zijn verschillende redenen waarom jij je financial lease auto moet verzekeren en daarnaast zijn er verschillende verzekeringen. Om dit wat duidelijker en overzichtelijker te maken hebben wij een blog geschreven, zodat jij meer te weten komt over de verschillende soorten financial lease verzekeringen en wat jij het beste bij jouw situatie past.

Zakelijke autoverzekering

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben jij, vanaf het begin, economisch eigenaar van je financial lease auto. De auto staat gelijk op jouw naam en dit betekent dat jij dus verantwoordelijk bent voor een aantal zaken. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Iets wat je goed geregeld moet hebben, want in Nederland ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering te hebben voordat je de weg opgaat. Doordat de auto gelijk op jouw naam staat (dit is een ander verhaal bij operational lease, daar meer over weten? Lees dat hier!) moet jij dus een passende zakelijke autoverzekering kiezen.

Bij operational lease wordt dit voor je geregeld, toch is het niet voor iedereen voordelig om voor deze lease optie te kiezen. Voor zzp’ers en kleine bedrijven is financial lease vaak de meest geschikte keuze. Bij financial lease koop je de auto, waarbij je bij operational lease de auto huurt. Bij financial lease komt de auto dus op de balans van jouw bedrijf te staan. Dit is een groot voordeel, want zo kan jij de btw van de auto terug krijgen van de Belastingdienst. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de rentekosten van de financial lease af te trekken van het resultaat van jouw bedrijf. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder belasting hoeft te betalen. Kies jij voor een elektrische auto? In dat geval kan je ook nog eens de investeringspermies terugkrijgen. Met financial lease ben je dus een stuk flexibeler en je hebt de vrijheid om een autoverzekering te kiezen die perfect past bij jou!

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

De verzekeringspremie en de aanschafwaarderegeling

Een autoverzekering is wettelijk verplicht. Dus als je toch een zakelijke verzekering moet afsluiten, dan kun je het maar beter gelijk goed doen! Een belangrijk onderdeel van een financial lease verzekering zijn de schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren kunnen worden opgebouwd door de eigenaar van de auto, in dat geval ben jij dat dus. Hoe meer schadevrije jaren jij hebt opgebouwd, hoe meer korting je op je premie krijgt. 

Ben jij op dit moment in het bezit van een privéauto? Je kan ervoor kiezen om deze in te ruilen voor je zakelijke leaseauto bij je verzekeringsmaatschappij. In dit geval kan je je schadevrije jaren meenemen en hoef je niet meer helemaal vanaf nul te beginnen. De premie is op zijn beurt weer afhankelijk van diverse factoren. Zo zijn er diverse type verzekeringen, is je woonplaats belangrijk, hoeveel schadevrije jaren jij hebt en de auto die je hebt gekozen. Voor een Tesla betaal je logischerwijs meer dan voor een Volkswagen Polo. 

Naast je verzekeringspremie kan je bij verzekeringsmaatschappijen te maken krijgen met een aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling. De aanschafwaarderegeling houdt in dat je bij diefstal of in het geval van een ongeluk, waarbij je auto total loss wordt verklaard, je de aankoopprijs van de auto vergoed krijgt. Bij de nieuwwaardegarantie houden verzekeraars zelfs rekening met een stijging in de nieuwwaarde. In dit geval kun je soms zelf een hoger bedrag krijgen dan de oorspronkelijke aanschafwaarde. Maar let op: deze regeling geldt alleen bij nieuw gekochte auto’s. Koop jij een gebruikte auto? Dan kan je niet gebruikmaken van de nieuwwaarderegeling.  

Niet elke verzekeringsmaatschappij biedt deze regelingen aan. Wij raden aan om wel een autoverzekering te kiezen die beschikt over deze mogelijkheden. Je hebt dan niet alleen de zekerheid dat je de financial lease kunt inlossen, maar je hebt ook de zekerheid dat je weer een andere auto kan aanschaffen in geval van diefstal of een total loss-verklaring. Dat is wel zo’n veilig idee!

Welke autoverzekeringen passen bij financial lease

Bij het aanschaffen van een financial lease auto kun je kiezen uit drie soorten autoverzekeringen. Zo heb je de WA verzekering, de WA+ verzekering waarbij je net wat meer vergoed krijgt en de Allrisk verzekering die alles dekt. In de afbeelding hieronder kun je in één oogopslag zien welke verzekering wat dekt en vergoed. 

 

tabel dekking per type autoverzekering

 

 

De meeste financiers verplichten je om te kiezen voor een Allrisk verzekering. Ook wij raden aan om voor dit type verzekering te kiezen. Op deze manier ben je goed verzekerd tegen grote financiële tegenslagen. Het is natuurlijk super vervelend als je auto wordt gestolen of als deze total loss wordt gereden. Alleen met een Allrisk verzekering krijg je in deze gevallen de schade vergoed. In dit geval wordt de leaseovereenkomst ook beëindigd, je bent namelijk niet in staat om de auto zelf nog te gebruiken. Doordat de overeenkomst beëindigd is, ben je verplicht om het openstaande bedrag volledig terug te betalen. Als jij goed verzekerd bent, dan denkt de verzekeraar dit bedrag en kun jij een nieuwe auto uitzoeken en een nieuwe financiering afsluiten. Als je niet goed verzekerd bent, dan moet je dit bedrag zelf betalen en ben je je auto kwijt. 

Zakelijke autoverzekering via Financial Lease For You

Wij snappen dat jij je niet dagelijks bezighoudt met het afsluiten van een autoverzekering voor je financial lease auto. Wij wel en daarom helpen wij je graag verder, zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw situatie. Wij willen ondernemers graag helpen met alles omtrent financial lease en dus ook met de verzekering. Zo kun jij je tijd besteden aan hetgeen wat echt belangrijk voor je is. Wij helpen je met het opmaken van diverse offertes, berekenen je maandpremie en zorgen ervoor dat jij diverse aanbiedingen krijgt. Dan hoef jij alleen nog maar uit de verschillende aanbiedingen één verzekering te kiezen, die het beste bij jou past.

Ook als je al aanbiedingen hebt gekregen van andere partijen of reeds een verzekering hebt, helpen wij je graag verder. Je kan altijd een gratis offerte aanvragen en wie weet kan het nog voordeliger!

Meer weten? Onze adviseurs helpen je graag verder. 

Handige tips voor je financial lease autoverzekering

Zelf alvast aan de slag met het zoeken naar de juiste verzekering? Vergeet dan niet de volgende tips even door te nemen:
  1. Vergelijk meerdere verzekeringsmaatschappijen. Op deze manier kan je de voor- en nadelen bij elkaar afwegen en de geschikte verzekering afsluiten.
  2. Heb je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij? Vaak kun je dan pakketkorting krijgen als je ook je autoverzekering hier afsluit. 
  3. Ruil je privéauto om voor een zakelijke auto. Als de zakelijke auto op dezelfde naam komt te staan, kun je de schadevrije jaren overnemen en genieten van een lagere premie. 
  4. Heb je eerder in een leaseauto gereden en hier geen schade mee gehad? Vraag dan een leaseverklaring aan. Je kan geen schadevrije jaren meenemen, maar vaak krijg je wel korting op je premie. 
  5. Heb je weinig schadevrije jaren? Kies dan voor een hoger eigen risico, op die manier blijft je maandpremie laag. 

 

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Demi Houtveen

Demi is sinds 2023 marketeer bij Financial Lease For You. Zij schrijft onder andere blogs om jou meer informatie te geven over de mogelijkheden die financial lease te bieden heeft.