Skip to main content Skip to footer

Welke kosten zijn aftrekbaar bij financial lease?

UITLEG

 


Een van de redenen dat financial lease zo populair is onder ondernemers, is omdat diverse kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Zo profiteer je met financial lease van renteaftrek, investeringsaftrek en afschrijving. Met deze regelingen mag je de kosten van je winst aftrekken waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Hieronder lees je hoe de regelingen werken. 

Fiscale voordelen van financial lease

Wanneer je een auto aankoopt met financial lease ben je direct (economisch) eigenaar van de auto. Hierdoor komt deze op de balans van de onderneming. Dit houdt in dat je kan profiteren van diverse fiscale voordelen. Naast de hieronder genoemde rente- en investeringsaftrek en afschrijving, kan je ook gebruik maken van btw teruggave. Lease je een btw-plichtige auto, dan kan de btw bij de eerst volgende belastingaangifte worden teruggevorderd. Zo is de btw in één keer verrekend.

Lease auto afschrijven

Wanneer je zakelijk een auto leaset, wordt de auto gezien als een bedrijfsmiddel. Net als andere bedrijfsmiddelen mag je de kosten hiervan afschrijven. Dit doe je door de kosten te verdelen over de jaren waarin het bedrijfsmiddel in gebruik is. Op deze manier mag je van de belastingdienst jaarlijks maximaal 20% van de aanschafwaarde fiscaal aftrekken. Door de afschrijving van de winst af te trekken daalt de bedrijfswinst en betaal je minder belasting.

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Investeringsaftrek op je lease auto

Als ondernemer kom je in aanmerking voor investeringsaftrek wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag en de auto die geleaset wordt, kan je als ondernemer gebruik maken van de volgende investeringsregelingen: Kleinschaligheids- (KIA), milieu- (MIA), en energie-investeringsaftrek (EIA). Wij hebben hier in meer detail uitgelegd wanneer je aanspraak maakt op de verschillende varianten investeringsaftrek en rekenvoorbeelden toegevoegd ter verduidelijking.

Renteaftrek

De rente die je betaalt over het leasebedrag mag je jaarlijks van de bedrijfswinst aftrekken. Maar, hoe bepaal je het rentebedrag? Financial Lease is een vorm van annuïteitenlening. Het maandelijkse aflossingsbedrag blijft gedurende de looptijd hetzelfde, maar de samenstelling (deel aflossing + deel rente) veranderd per maand. Gebruik daarom een amortisatieschema, een overzicht dat inzicht geeft in het maandelijks te betalen rentedeel, om het exacte rentebedrag te berekenen. Exact weten hoe renteaftrek werkt? Bekijk dan hier een rekenvoorbeeld inclusief amortisatieschema.

Financieren zonder zorgen

Bekijk onze 4 leasegaranties voor iedere ondernemer

About the author

Daan Adegeest

Daan is sinds 2018 leaseadviseur voor Financial Lease For You en combineert zijn uitgebreidde kennis van auto financieringen met zijn passie voor marketing.