Skip to main content Skip to footerOplossingen voor ondernemers

BPM wijziging voor bedrijfswagens in 2025.

 

In 2025 komt er een einde aan de BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens. Wil je een nieuwe bedrijfswagen kopen, dan is deze in 2025 een stuk duurder. Lees hier wat er gaat veranderen en hoe jij je kan voorbereiden.

Bekijk occasion bedrijfswagens (geen BPM verhoging)#1 Persoonlijke service

#2 Transparant leasen

#3 Scherp aanbod

#4 Alle expertise op 1 plek

Wat BPM?

De BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) is een vorm van belasting die in de verkoopprijs van auto’s zit verwerkt. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe zuiniger het voertuig, hoe lager de BPM. De BPM is bedoelt om mensen te stimuleren een zuinigere, en dus milieuvriendelijkere, auto te kiezen. Zo betaal je voor volledig elektrische auto’s helemaal geen BPM. Daarnaast geldt in 2024 nog voor sommige auto’s BPM vrijstellingen, zoals de grijskentekenregeling.

Wijziging 2025: BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens vervalt

Vanaf 1 januari 2025 komt de BPM-vrijstelling voor nieuwe bedrijfswagens te vervallen. Wil je een bedrijfswagen kopen waarvan de registratie in 2025 zal plaatsvinden, dan wordt deze fors duurder. Met het wegvallen van de BPM-vrijstelling is de verwachting dat de prijs van bedrijfswagens met een verbrandingsmotor in 2025 tot wel 45% kan stijgen.

De te betalen BPM voor een nieuwe bedrijfswagen wordt bepaalt door de CO2-uitstoot van het voertuig. Nieuwe bedrijfswagens zullen belast worden met € 73,53 euro per gram CO2-uitstoot.

Niet te duur rijden? Bekijk het aanbod tweedehands bedrijfswagens!

Wat betekent dit voor ondernemers? (rekenvoorbeeld)

Voor een nieuwe Caddy Cargo Comfort 2.0 TDI (75 kW) geldt in 2024 een netto catalogusprijs van € 21.600 euro. Op basis van een CO2-uitstoot van 127 gram betaal je in 2025 voor exact dezelfde caddy € 9.338 euro meer (€ 73,53 * 127). Dat is een stijging van 43%. 

Kies je voor liever voor een model uit het segment grote bestelwagens, dan zie je een vergelijkbare prijsstijging. Zo betaal je voor de Crafter L4H3 Trendline 2.0 TDI (103 kW) momenteel een netto catalogusprijs van € 41.300 euro. Met een CO2-uitstoot van 225 gram per km wordt de Crafter € 16.545 euro duurder. Een prijsstijging van 40%. Bron: vwbedrijfswagens.nl

Kortom, een nieuwe bedrijfswagen wordt in 2025 fors duurder. Oke duidelijk, wat nu? Er zijn 3 oplossingen om de BPM stijging te voorkomen, namelijk:

1. Koop je nieuwe bedrijfswagen in 2024 (let op levertijd!)
2. Kies voor een volledig elektrische bedrijfswagen
3. Kies voor een occasion

Hoe kan jij inspelen op nieuwe BPM regels (3 opties)

Kortom, een nieuwe bedrijfswagen wordt in 2025 fors duurder. Oke duidelijk, wat nu? Er zijn 3 oplossingen om de BPM stijging te voorkomen, namelijk:

1. Koop je nieuwe bedrijfswagen in 2024 (let op levertijd!)
2. Kies voor een volledig elektrische bedrijfswagen
3. Kies voor een occasion

Tip #1 Kies elektrisch

Is dit het moment dat jij elektrisch gaat rijden? Een elektrische bedrijfswagen financial leasen wordt steeds populairder. Met financial lease voorkom je dat je direct de volledige verkoopprijs moet inleggen, je rijdt al in de auto voor een vast scherp maandtermijn. Andere voordelen zijn:

1. Elektrische bedrijfswagens is nog vrijgesteld van bpm in 2025
2. Lagere onderhouds- en brandstofkosten
3. Profiteer van SEBA regeling (zie rvo.nl)
4. Er komen steeds meer zero-emissiezones in steden

Tip #2 Kies een occasion

Wist je dat ruim 90% van onze klanten kiest voor een occasion? Met een jong gebruikte tweedehands auto kies je voor een goede bedrijfswagen voor een goede prijs. Bijkomend voordeel is dat het vervallen van de BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens geldt voor nieuwe auto’s per 1 januari 2025. Kies je dus voor een auto die voor die datum is geregistreerd dan geldt de overgangsregeling en betaal je geen BPM (belastingdienst.nl).

Veelgestelde vragen

Vanaf 2025 vervalt de BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens, wat betekent dat er belasting moet worden betaald over nieuwe bedrijfsvoertuigen met een verbrandingsmotor.
Nee, elektrische en hybride voertuigen blijven profiteren van het BPM-nultarief.
Voertuigen met een verbrandingsmotor kunnen tot wel 45% duurder worden.

Waarom kiezen ondernemers voor financial lease for you? Nou...

Wij begrijpen dat het afsluiten van een financiering gewoon goed geregeld moet zijn. Eenvoudig maar duidelijk. Transparant maar zonder onnodige informatiestress. Soms snel maar altijd correct. Daarom leunt onze service op 4 kernwaarden, dat geeft zekerheid. Lees alles over onze unieke leasegaranties.

Persoonlijke service

Transparant leasen

Scherp aanbod

Alle expertise op 1 plek