Taxi Leasen. Zo geregeld met 4 Handige Tips

Ben je als taxi ondernemer opzoek naar een zakelijke financiering voor je taxi? Mogelijk heb je dan al ervaren dat dit niet altijd eenvoudig is. Het zakelijk leasen van een taxi is bij veel leasemaatschappijen niet of moeilijk mogelijk. Bij Financial Lease For You laten we je graag zien dat vaak meer mogelijk is dan je denkt. In deze blog leggen we o.a. uit wat de strengere acceptatiecriteria van financiers inhouden én belangrijker… wat we er samen aan kunnen doen om toch tot een financiering te komen. Zo hebben we het hieronder over de mogelijkheden betreft jaarcijfers, starters, aanbetaling, het voorfinancieren van de BPM en over 4 handige tips voor het zakelijk leasen van een taxi. 


Willem Financial LeaseGeschreven door: Willem

Zakelijk Taxi Leasen met gegarandeerd de scherpste rente! Altijd bij Financial Lease For You.

Waarom is taxi leasen moeilijk(er)

Bij het zakelijk financieren van een auto zetten we de aanvraag uit bij één of meerdere leasemaatschappijen die vervolgens beoordelen of ze de financiering kunnen verstrekken. Het resultaat dat hieruit volgt wordt bepaald aan de hand van de mate waarin een onderneming én eigenaar voldoen aan de acceptatiecriteria van de financier. Zo wordt onder andere gekeken naar de branche waarin de onderneming zich bevindt. De financiers kunnen namelijk a.d.h.v. ervaring beoordelen of een branche minder (IT-branche), gemiddeld of bovengemiddeld (taxi, horeca, koeriersdiensten) risicovol is. Mede door de grotere kans op schade aan de auto wordt ook de taxibranche beoordeeld als bovengemiddeld risicovol ten opzicht van andere branches. Zo verminderen schades de waarde van het object en hebben ondernemers in deze branche een grotere kans op een extra kostenpost in de vorm van reparaties. Dit houdt niet in dat het zakelijk leasen van een taxi onmogelijk is, zeker niet, maar er kunnen wel strengere acceptatiecriteria gelden voor taxi ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het eerder moeten aanleveren van jaarcijfers bij de beoordeling
  • Het eerder moeten doen van een extra stukje aanbetaling
  • Het eerder afwijzen van startende ondernemers

Taxi leasen zonder jaarcijfers

Een van de strengere acceptatiecriteria, is dat de financier mogelijk eerder vraagt om jaarcijfers aan te leveren. Jaarcijfers helpen de financier beoordelen of een onderneming voldoende kredietwaardig is om de maandelijkse lasten van de financiering te dragen. Het is echter lang niet altijd nodig om jaarcijfers aan te leveren. Daarom is het bij Financial Lease For You altijd mogelijk om een vrijblijvende taxi lease aanvraag te doen zonder jaarcijfers. Wanneer de financiers toch écht graag jaarcijfers willen zien dan zullen we je hierover informeren.

Taxi leasen zonder aanbetaling

Veel ondernemers zouden idealiter een zo hoog mogelijk bedrag in de Financial Lease nemen, om zo kapitaal in de onderneming te behouden. Echter, het kan altijd zo zijn dat de financier naast de BTW nog om een stukje extra aanbetaling vraagt. Zo ook bij de Financial Lease van een taxi. Een extra stukje aanbetaling naast de BTW toont de financier dat je eigen middelen in de aankoop kan investeren, waardoor voor hen het risico kleiner is. Wanneer je graag een taxi zou leasen zonder aanbetaling is het mogelijk verstandig om te kijken naar een auto met een margeregeling. Dit zijn auto’s waar geen BTW meer in zit (bijvoorbeeld omdat de auto eerder is aangekocht door een particulier en daarmee de BTW al heeft betaald) en hierdoor is het dus ook niet mogelijk om de BTW aan te betalen. Kies je een wat goedkopere taxi of bestaat je bedrijf al wat langer, dan is het mogelijk dat de financier de optie biedt om de taxi te leasen zonder aanbetaling. Heb je ten tijde van de aanvraag wat minder kapitaal beschikbaar om te investeren in de aanbetaling, dan kan een marge-auto een oplossing zijn. Houdt er wel rekening mee dat je bij auto’s met een margeregeling dus ook geen BTW kan terugvragen.

Taxi leasen als starter

Startende ondernemers beschikken in de beginfase van de onderneming vaak over wat minder kapitaal. Dit maakt Financial Lease een uitermate geschikte oplossing voor de aankoop van de toch vaak noodzakelijke bedrijfsauto. Zeker als taxiondernemer is de aanschaf van de bedrijfsauto natuurlijk een must. Houdt er dan wel rekening mee dat, ook wanneer je een taxi wil leasen als starter, de financier toch vaak om een stukje extra aanbetaling vraagt naast de BTW. Reden hiervoor is dat financiers over weinig informatie beschikken wanneer ze de aanvraag van een startend bedrijf beoordelen. Het stukje extra aanbetaling verkleind voor de financier het risico. Wil je als starter een taxi leasen zonder enige aanbetaling (ook niet de BTW), dan is de hierboven beschreven margeregeling misschien een optie. In deze gevallen denken we graag met je mee, want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

BPM voorfinancieren voor taxi's

Voor personenauto’s die geheel of nagenoeg geheel voor taxivervoer en/of openbaar vervoer worden ingezet kan je als ondernemer verzoeken om teruggaaf van de BPM bij de belastingdienst. Omdat je als taxiondernemer dit bedrag met ongeveer drie maanden terugkrijgt van de Belastingdienst zijn leasemaatschappijen niet bereid om de BPM de gehele looptijd mee te financieren. In plaats daarvan is het mogelijk om de BPM te ‘voorfinancieren’. Dit houdt in dat je nog wel verplicht bent om het BPM bedrag te betalen aan de leasemaatschappij (je mag dit immers niet meefinancieren), maar dit hoef je pas te doen op het moment dat je dit bedrag hebt ontvangen van de belastingdienst. Zo betaal je de BPM pas na drie maanden aan de leasemaatschappij en niet direct bij het afsluiten van de financiering.

Het voorfinancieren van de BPM voor de Financial Lease van een taxi werkt als volgt:

Stel je hebt een taxi op het oog met een aanschafwaarde van 30.000 euro. Er zit 5.000 euro BPM in de prijs verwerkt en 4.339 euro BTW. Je gaat een Financial Lease afsluiten waarbij je de BPM en BTW aanbetaalt (verplichte minimale aanbetaling voor taxiondernemers). Dit is dus een totale aanbetaling van 9.339 euro, waardoor het kredietbedrag uitkomt op 20.661 euro. Met een looptijd van 60 maanden en een slottermijn van 4000 euro kom je op een maandtermijn van 336,47 euro.

Normaliter ben je verplicht om de gehele aanbetaling (9.339 euro) te voldoen bij het autobedrijf en maakt de leasemaatschappij het kredietbedrag (20.661 euro) over naar het autobedrijf. Echter, omdat de leasemaatschappij de BPM de eerste drie maanden voorfinanciert ben je enkel verplicht om het autobedrijf de BTW (4.339 euro) aan te betalen. De leasemaatschappij zal bij het overmaken van het kredietbedrag ook de waarde van de BPM betalen aan het autobedrijf (totaal: 25.661 euro). Vervolgens betaal jij na +/- drie maanden de BPM terug aan de leasemaatschappij op een vooraf afgesproken datum. Let op; deze datum wordt vastgelegd in het contract en je bent verplicht om de betaling op dat moment te voldoen. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je ook tijdig de teruggaaf van de BPM aanvraagt bij de Belastingdienst, zodat jij ook het geld hebt ontvangen vóór de betalingsdeadline.

Taxi occasion leasen

Wanneer je kiest voor het zakelijk leasen van een taxi betaal je natuurlijk niet graag teveel voor de financiering van de auto. Een van de mogelijkheden om het maandbedrag zo laag mogelijk te houden, is door een taxi occasion te leasen. Door te kiezen voor een jong gebruikte / tweedehands auto profiteer je van diverse voordelen die de Financial Lease nog aantrekkelijker maken. Het grootste voordeel van een taxi occasion is het aantrekkelijke kostenplaatje. De afschrijving van de auto gaat namelijk het hardst in de eerste twee jaar. Kies je voor een nette tweedehands auto dan zijn deze afschrijvingen al gemaakt, waardoor de aanschafprijs een stuk aantrekkelijker is. Daarnaast zijn occasions vaak direct beschikbaar terwijl je ze een aantal maanden moet wachten op een nieuw model. Niet voor niets kiest veruit het grootste deel van de ondernemers in Nederland voor een occasion bij de Financial Lease van een bedrijfsauto. Door de voordelen van een tweedehands auto te combineren met de voordelen die Financial Lease biedt (denk aan behoud van liquiditeit, fiscale voordelen, direct eigenaarschap en flexibel inlossen) wordt het leasen van een taxi occasion nog aantrekkelijker.

Gegarandeerd de Goedkoopste Taxi Financial Lease

Heb je de ideale taxi nog niet gevonden? In onze leasevoorraad vind je meer dan 15.000 auto personenauto’s die door autobedrijven door heel Nederland worden aangeboden. Zit de juiste auto er toch niet tussen, of heb je elders al wel jouw droomauto gevonden, ook dan helpen we je graag met de Financial Lease. Want (en hier komt het stukje schaamteloze zelfpromotie) ook wanneer je de auto buiten onze leasevoorraad hebt gevonden vind je bij Financial Lease For You gegarandeerd de goedkoopste Financial Lease. Dankzij onze Laagste Prijs Garantie ben je altijd zeker van het scherpste rentepercentage, deze vind je ook altijd vóóraf transparant weergegeven op onze website. Bovendien betaal je géén administratiekosten (ook niet wanneer je de auto elders hebt gevonden) en is het altijd mogelijk om vervroegd (boetevrij) af te lossen. Heb je nog vragen over Financial Lease van een Taxi, of over ons, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Goed om te weten: 4 Praktische Tips

We hebben 4 praktische tips voor je op een rijtje gezet die jou helpen bij het maken van de juiste keuze van een auto én financial lease aanbieder.

1) Taxi met margeregeling | Doe je liever geen aanbetaling bij de start van de financiering, kies dan voor een auto met een margeregeling. Voor deze auto’s is de BTW al betaald en hoeft deze dus niet opnieuw door jou aanbetaalt te worden. Let op: het kan wel zijn dat de financier alsnog om een stukje aanbetaling vraagt, dit controleren we graag vrijblijvend voor je.

2) De auto mag niet ouder zijn dan 12 jaar na afloop van de overeenkomst | Bij het aangaan van een Financial Lease hanteren alle financiers in Nederland een maximale leeftijd voor de auto. Heb je bijvoorbeeld in 2020 een auto gevonden uit 2012, dan mag de looptijd van de financiering maximaal 24-36 maanden zijn.

3) De auto moet worden aangekocht bij een Nederlands autobedrijf | Uiteraard mag de auto uit het buitenland geïmporteerd worden, zolang de auto maar gekocht wordt bij een Nederlands autobedrijf. Koop je graag een auto die door een particulier wordt aangeboden, dan is dit eventueel mogelijk met een “Sale-and-Lease-Back” constructie. Neem hierover gerust contact met ons op.

4) Last but not least! Let op het rentepercentage | Voor iedere financiering betaal je een stukje rente. Dit is normaal, maar de rentepercentages die worden gehanteerd kunnen sterk verschillen per aanbieder en de meeste aanbieders zijn hier zeer ondoorzichtig over. Wordt het rentepercentage nergens genoemd, bereken dan het rentepercentage in jouw offerte met behulp van onze Rente Calculator. Zo voorkom je dat je honderden of zelfs duizenden euro’s teveel betaalt.

Lees verder

Wil je preciezer weten hoe het maandbedrag werkt? Bekijk dan onderstaande link.

Lees meer

In deze blog lees je over 7 handige tips om te komen tot het goedkoopste maandbedrag.

Lees meer

Benieuwd naar de redenen om te kiezen voor Occasion Financial Lease? Wij hebben er 5 op een rijtje gezet.

Lees meer

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Laagste prijs garantie

Snel zekerheid

Binnen 1 dag zekerheid

Persoonlijke service

Persoonlijke service

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken