Skip to main content Skip to footer

 Onze kennis, jouw keuze 

Financial lease van een elektrische auto

UITLEG

 


Ben je als ondernemer geïnteresseerd in het zakelijk leasen van een elektrische auto? Je bent niet de enige! De verkoopcijfers van elektrische auto’s stijgen al jaren en de diversiteit in het aanbod wordt in iedere prijsklasse steeds groter. Wanneer je overweegt een elektrische auto met financial lease aan te schaffen zijn een aantal zaken handig om je vooraf over te informeren. Denk aan de regels rondom bijtelling, de voor- en nadelen van elektrisch rijden, het kostenplaatje, fiscale regelingen en meer. Lees verder en wij vertellen je er alles over, zo maak jij een weloverwogen keuze.

Waarom een elektrische auto kopen met financial lease?

Financial lease is een zakelijke financieringsvorm waarmee je als ondernemer een auto kan aanschaffen zonder direct te hoeven investeren in de volledige verkoopprijs. Met financial lease koop je de auto met een lening, welke je vervolgens in vaste maandelijkse termijnen terugbetaalt aan de leasemaatschappij. Naast de ‘reguliere fiscale voordelen’ biedt financial lease voor elektrische auto’s nog meer fiscale regelingen die gunstig zijn voor jou als ondernemer. Wil je meer weten over wat een zakelijke auto financiering precies is, lees dan verder op onze wat is financial lease.

 

Jouw droomauto vinden?

Bekijk ruim 40.000 lease auto's op voorraad

Voordelen van het leasen van een elektrische auto

Het rijden van een elektrische auto biedt veel voordelen. Zowel op maatschappelijk als persoonlijk (financieel) vlak. Zo is het leasen van een elektrische auto beter voor het milieu en stimuleert de overheid milieuvriendelijk rijden met diverse fiscale regelingen. We hebben vijf voordelen voor je op een rijtje gezet.


1) Beter voor het milieu

Elektrische auto’s zijn schoner en zuiniger dan de conventionele opties die nog gebruik maken van diesel en benzine. Zo stoot een volledig elektrische auto bij het rijden geen luchtvervuilende stoffen uit. Aantekening daarbij is wel dat een elektrische auto een stap in de goede richting is, maar op zichzelf ook (nog) niet klimaatneutraal is. Zo wordt de stroom die uit de publieke laadpalen komt, nog opgewekt uit fossiele brandstoffen. Daarnaast vindt tijdens het productieproces van de auto nog wel CO2 uitstoot plaats. Beschik je over eigen zonnepanelen dan kun je hiermee wel je laadpaal vast voorzien van groene stroom.

2) Fiscale voordelen

Een elektrische auto financial leasen biedt ook voordelen voor de portemonnee. Zo geldt voor volledig elektrische auto’s een lager bijtellingtarief (afhankelijk van het bouwjaar van de auto), dit kan een hoop schelen. Verder betaal je tot 2024 geen motorrijtuigenbelasting (MRB) en zit tot in ieder geval 2024 geen BPM (aanschaf belasting) in de verkoopprijs verwerkt (bron: rijksoverheid.nl).

3) Opladen is goedkoper dan tanken

Ook goed voor je portemonnee, opladen in plaats van tanken. Met een gemiddelde benzineprijs in 2022 van € 1,92 euro per liter. De prijs voor stroom per KWh verschilt enorm, mede afhankelijk van je type energiecontract en wanneer deze is afgesloten. Uitgaande van een gemiddelde prijs per KWh a € 0,40 euro en een gemiddeld afstand van 5 kilometer per KWh, zou je uitkomen op een prijs van € 0,08 euro per kilometer. Met een verschil van 6 cent per kilometer en een jaarlijkse kilometrage van 20.000, bespaar je met elektrisch rijden zo’n € 1.200 euro per jaar.

 

4) Onderhoud

Een volledig elektrische auto heeft minder bewegende onderdelen dan zijn conventionele tegenhangers. Dat betekent minder slijtage en minder onderdelen die stuk kunnen gaan. Zo heb je minder zorgen aan onderhoud met elektrisch rijden. De banden zijn een uitzondering op deze regel. Doordat elektrische lease auto’s relatief zwaar zijn moeten de banden vaak eerder worden vervangen.

 

5) Rijervaring

Ieder z’n smaak, maar vraag het aan iemand die al over is op een elektrische auto en een vaak gehoorde mening is; een elektrische auto rijdt lekkerder. Zo is de auto stiller, kan je makkelijker optrekken en hoef je niet meer te schakelen.

Nadelen van het leasen van een elektrische auto

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het leasen van een elektrische auto. Met name als je nog twijfelt tussen en benzine/diesel auto of een elektrische leaseauto zijn onderstaande punten belangrijk om de overweging mee te nemen.


1) Actieradius

Ondanks de continuë ontwikkeling in de markt van elektrische auto’s blijf je gebonden aan een actieradius die voor een beperking kan zorgen. In de afgelopen jaren is de actieradius flink vergroot, en dit zal in de toekomst verder toenemen, maar je blijft afhankelijk van de auto. Neem bij de aanschaf van een elektrische auto dan ook jouw rijgedrag in overweging en kies een auto die daarbij past.


2) Totale kostenplaatje

Hoewel je profiteert van diverse fiscale voordelen en het feit dat een laadpaal aanzienlijk goedkoper is dan tanken, blijft een elektrische auto duurder in aanschaf dan een benzine/diesel model in dezelfde klasse. Kies voor het financial leasen van een elektrische auto dan kan je deze kosten gelukkig spreiden over de gehele looptijd.


3) Aantal publieke laadpalen/vakantie

Ook het aantal publieke laadpalen in Nederland is afgelopen jaren sterkt gestegen en zal in heel rap tempo verder toekomen. Het blijft echter een punt van aandacht dat je nog lang niet overal zeker bent van een oplaadpunt. Het vergt dus een stukje planning om hier rekening mee te houden. Ga je naar het buitenland op vakantie dan geldt dit dubbel, in Nederland hebben we namelijk de grootste laaddichtheid van Europa (bron: ANWB)


4) Tanken is sneller dan opladen

Tot slot, tanken is duurder, maar ook sneller dan opladen. Binnen 5 minuten kan je parkeren-tanken-wegrijden. Met een elektrische auto kost je dit aanzienlijk meer tijd, zelfs met een snellaadpaal. Nog een reden om extra goed op je routeplanning te letten dus.

Fiscale regelingen elektrische auto

Zoals hierboven genoemd profiteer je als ondernemer van diverse ‘reguliere’ fiscale voordelen (toepasbaar op iedere auto), maar ook van extra gunstige fiscale regelingen specifiek bij de aanschaf van een elektrische lease auto. In het kort nemen we hieronder een aantal van deze punten met je door.

 

Bijtelling elektrische lease auto

Bijtelling is een vorm van inkomstenbelasting specifiek voor zakelijke auto’s. De belastingdienst ziet de auto namelijk als een vorm van inkomen waarover je belasting moet betalen. In onze blog over bijtelling vertellen we je alles wat je hierover moet weten. Voor iedere niet-volledig elektrische auto wordt standaard gerekend met een bijtellingspercentage van 22%, welke berekent wordt over de nieuwprijs van de auto. Om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren wordt hiervoor al jaren een lager bijtellingspercentage gerekend. De exacte hoogte hiervan is afhankelijk van het bouwjaar van de auto. Zo geldt voor elektrische auto’s uit 2019 een bijtelling van 4%, voor auto’s uit 2022 is dit 16% (tot een bedrag van € 40.000 euro) en zal dit voor nieuwe elektrische auto’s in 2026 gelijk komen te liggen met z’n traditionele tegenhangers (22%).

 

Motorrijtuigenbelasting (MRB) & Aanschafbelasting (BPM) voor elektrische lease auto

Motorrijtuigenbelasting, in de volksmond afgekort tot wegenbelasting, is een vorm belasting voor motorvoertuigen. De hoogte hiervan is afhankelijk van o.a. het soort brandstof en gewicht van het object. Volledig elektrische auto’s zijn tot 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. In 2025 zal een overgangsregeling gelden waarbij je een korting van 75% op de wegenbelasting krijgt. Vanaf 2026 betaal je ook voor elektrische auto’s het volledige tarief.

BPM is een aanschafbelasting voor personenauto’s en motorrijwielen. Voor volledig elektrische auto’s betaal je tot in ieder geval 2024 geen BPM.Veelgestelde vragen

Heb je een auto gevonden, in onze leasevoorraad of daarbuiten, dan kan je een vrijblijvende offerte aanvraag indienen. Binnen een werkdag ontvang je van ons bericht of jouw financial lease aanvraag is goedgekeurd. Vervolgens kan je de auto bezichtigen. Zijn zowel de auto als financial lease naar wens dan ontvang je van ons de leaseovereenkomst. Na ontvangst van de getekende leaseovereenkomst kan de financier het kredietbedrag overmaken aan het autobedrijf, waarna jij de auto kan ophalen. Meer weten? Bekijk ons ‘Hoe werkt financial lease – stappenplan’.

Wanneer je een leaseaanvraag bij ons indient heeft de financier voor het beoordelen van de aanvraag je persoonsgegegevens, KVK-nummer, details van de auto en gewenste samenstelling van de financiering nodig. Het is dus niet per definitie nodig om jaarcijfers o.i.d. aan te leveren. Wanneer de financier hier wél om vraagt zullen we je hierover informeren. 

Wanneer je de financial lease wenst af te sluiten heeft de financier additionele gegevens nodig om de leaseovereenkomst op te kunnen maken. Dit zijn:

  • Kopie zakelijke bankpas (met rekeningnummer waarvan afschrijving mag plaatsvinden)
  • Kopie ID-bewijs
  • Kopie definitieve factuur van de aankoop

Nee, het is helaas niet mogelijk om de laadpaal mee te nemen in het kredietbedrag van de financial lease. Enkel de auto en onderdelen gemonteerd aan de auto (denk aan accessoires als velgen, trekhaak, imperiaal, etc) kunnen gefinancierd worden.

Heb je een vraag?

Onze leaseadviseurs zitten voor je klaar

About the author

Demi Houtveen

Demi is sinds 2023 marketeer bij Financial Lease For You. Zij schrijft onder andere blogs om jou meer informatie te geven over de mogelijkheden die financial lease te bieden heeft.