Fiscale voordelen van Financial Lease

Wanneer je hebt gekozen voor de aanschaf van een bedrijfswagen met Financial Lease ben je direct economisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat je investeert in een zakelijke aankoop en dat je de kosten mag aftrekken van je opbrengsten. Zo profiteer je met Financial Lease van diverse fiscale voordelen als investerings- en renteaftrek en btw-teruggave. Hieronder hebben we de voordelen voor je op een rijtje gezet.

Afschrijving

Een bedrijfsauto valt onder bedrijfsmiddelen die nodig zijn om diensten te kunnen verlenen. Om deze reden mag je van de belastingdienst de investering aftrekken van de winst. Omdat een bedrijfsauto meerdere jaren meegaat en altijd een restwaarde heeft, mag je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf. De totale afschrijving is het verschil tussen de aanschafprijs (ex. BTW) en de restwaarde. Veel ondernemers kiezen voor een looptijd van 60 maanden (5 jaar) voor hun Financial Lease overeenkomst en schrijven dan flink af op het bedrijfsmiddel / de auto.

Rekenvoorbeeld:
Je gaat een nieuwe auto leasen met een aanschafwaarde (ex btw) van € 30.000 euro. De verwachte gebruiksduur is 5 jaar en de verwachte restwaarde is € 6.000 euro. In dit geval wordt over 5 jaar een bedrag van € 24.000 euro afschreven, wat neerkomt op een jaarlijkse afschrijving van € 4.800 euro.

Je mag dus jaarlijks € 4.800 euro van je winst afhalen. Met een belastingtarief van 52% komt dit neer op een belastingbesparing van € 2.496 euro (€ 4.800 x 52%).

BTW-teruggave

Door een bedrijfsauto te kopen met Financial Lease doe je een zakelijke investering en kan je, wanneer je bedrijf BTW plichtig is, profiteren van een BTW teruggaaf van de auto. De BTW kan in één keer worden teruggevorderd bij de belastingdienst bij je eerstvolgende belastingaangifte. Op deze manier is de BTW in één keer verrekend.

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een bedrag dat je van de winst mag aftrekken als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. In het geval van Financial Lease is dit de aankoop van de bedrijfsauto. Door gebruik te maken van de investeringsaftrek wordt je winst lager en betaal je dus minder belasting. Als ondernemer kan je profiteren van 3 soorten investeringsaftrek, namelijk:

  • Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL
  • Energie-investingsaftrek (EIA)

Klik op de lees meer button voor een toelichting op bovenstaande regelingen en rekenvoorbeelden.

Lees meer

Renteaftrek

Is de rente van een Financial Lease overeenkomst aftrekbaar? Jazeker! Een Financial Lease overeenkomst is een zakelijke vorm van lenen, waardoor je de rente mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Hierdoor betaal je minder belasting. Klik op de lees meer button en wij geven je een rekenvoorbeeld aan de hand van een amortisatieschema. 

Lees meer

Nieuwe bedrijfsauto?
Bekijk de voorraad!

Ruim 40.000 auto's beschikbaar. 

Voorraad

Heb je een vraag?
Laat het ons weten!

Onze lease adviseurs helpen je graag verder.

Lease adviseurs Financial Lease For You Whatsapp Contact

Auto al gevonden?Leasecalculator!

Heb je de ideale auto al gevonden? Bereken jouw maandtermijn met onze rentecalculator.

Bereken

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken