The form contains errors
- {{validation.errorMessage}}
Ben je van plan op korte termijn een nieuwe elektrische auto zakelijk te leasen? Dan is het verstandig om snel te schakelen. Een van de voordelen van elektrische leasen is namelijk de lage bijtelling, maar per 1 januari 2022 veranderen de bijtellingsregels weer. Het is fiscaal daarom gunstiger om nog in 2021 een nieuwe elektrische auto te leasen. Op deze pagina geven we je een samenvatting van hoe bijtelling werkt, wat er gaat veranderen voor elektrische auto’s, wat voor impact deze veranderingen hebben (a.d.h.v. een rekenvoorbeeld) en natuurlijk welke modellen in 2021 populair zijn bij ondernemers.
Wanneer je als ondernemer zakelijk een auto gaat leasen die per jaar meer dan 500 km voor privéritten wordt gebruikt, ziet de belastingdienst de auto als een vorm van inkomen. Over iedere vorm van inkomen betaal je belasting, zo ook over de auto. Deze vorm van inkomstenbelasting voor auto’s wordt bijtelling genoemd. De overheid heeft jarenlang de verkoop van elektrische auto’s gestimuleerd door een lagere bijtelling te rekenen dan voor niet-elektrische objecten, maar per 2020 wordt dit voordeel jaarlijks geminderd. De bijtelling die voor een auto geldt staat voor 5 jaar lang vast, vanaf het moment dat de auto voor het eerst gaat rijden. Een auto die in 2021 voor het eerst op naam wordt gezet profiteert daardoor nog 5 jaar van 12% bijtelling, terwijl dezelfde auto die per 1 januari 2022 gaat rijden 5 jaar lang te maken krijgt met 16% bijtelling. Dat maakt het natuurlijk extra voordelig om nog een elektrische auto met Financial Lease aan te schaffen in 2021.
Om iets meer in detail te treden wat er precies veranderd voor elektrische lease auto’s tussen 2021 en 2022 hebben we hieronder een tabel toegevoegd met de veranderingen voor de komende jaren. Hieruit kan je opmaken dat niet alleen het bijtellingspercentage gaat wijzigen, maar ook het bedrag waarover dit bijtellingspercentage wordt gerekend. Boven een bepaalde grens wordt namelijk, net als voor benzine en diesel auto’s, ‘gewoon’ 22% gerekend. Hieronder leggen we uit wat voor financiële impact dit heeft.
De hoogte van de bijtelling die je moet betalen voor je leaseauto is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het bijtellingspercentage en de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto. De hoogte van het bijtellingspercentage is op zichzelf weer afhankelijk van de CO2 uitstoot van een auto. De regels hiervoor zijn door de overheid door de jaren heen een aantal keer gewijzigd. De kans is dan ook groot dat je verschillende bijtellingspercentages tegenkomt als je auto’s van verschillende bouwjaren met elkaar gaat vergelijken. Het bijtellingspercentage van een auto wordt bepaald op het moment dat deze voor het eerst op naam wordt gezet, vervolgens blijft dit percentage voor 5 jaar gelden (ook wanneer de regels ondertussen weer veranderen). Wanneer de periode van 5 jaar is afgelopen wordt het bijtellingspercentage jaarlijks opnieuw vastgesteld aan de dan geldende regels.
Zoals eerder beschreven wordt het bijtellingspercentage van een auto voor 5 jaar vastgezet, vanaf het moment dat een auto voor het eerst op naam wordt gezet. Kies je voor kopen van een nieuwe elektrische auto is het daarom slim om nog in 2021 te schakelen. Ben je opzoek naar een tweedehands / jong gebruikt model dan profiteer je natuurlijk van het percentage dat destijds gold. Is jouw oog gevallen op een Tesla Model 3 uit 2020 dan betaal je bijvoorbeeld 8% bijtelling tot 2025. Houdt er wel rekening mee dat je niet de enige bent die graag profiteert van een lage bijtelling, dus het vinden van een dergelijk model kan nog een flinke klus blijken te zijn.
Cataloguswaarde: De cataloguswaarde is de nieuwprijs (inclusief BTW en BPM) van de auto op het moment dat de auto voor het eerst op naam is gezet.
Op naam zetten: Wanneer je een auto koopt en deze wordt jouw eigendom, dan komt de auto op jouw (bedrijfs)naam te staan. De auto wordt daarmee ‘op naam gezet’ of ‘tenaamgesteld’.
Om zelf de bijtelling te kunnen berekenen is het allereerst handig om te weten hoe de ‘formule’ werkt. De maandelijkse kosten bereken je aan de hand van de volgende 3 stappen:
1) Oorsponkelijke cataloguswaarde * bijtellingspercentage = bruto bijtelling per jaar
2) Bruto bijtelling per jaar / 12 = bruto bijtelling per maand
3) Bruto bijtelling per maand * jouw inkomstenbelasting = netto bijtelling per maand
Let op: neem deze berekening wel aan als benadering. Zo kan de netto bijtelling iets hoger uitvallen doordat het invloed heeft op jouw algemene heffingskorting en arbeidskorting. De website "berekenhet.nl" kan deze invloed meenemen in de berekening en daardoor een nog exacter beeld geven van de bijtelling. Voor een exacte berekening van je bijtelling adviseren we je om een financieel adviseur te raadplegen.
Aan de hand van bovenstaande formule kunnen we een berekenen wat het verschil in bijtelling is tussen een nieuw aangekochte elekrische auto in 2021 en 2022. Stel we nemen als voorbeeld een Tesla Model 3 Long Range, met een nieuwsprijs van 59.950 euro en een inkomstenbelastingpercentage van 37%. Doordat de nieuwprijs boven de grens van respectievelijk 40.000 (2021) en 35.000 (2022) overschrijd delen we stap 1 op in 2 berekeningen.
In dit voorbeeld bespaar je per maand 59,- euro als je in 2021 de auto had aangekocht ten opzichte van 2022. Met een looptijd van 60 maanden is dit ruim 3.500 euro dat je kan besparen voor exact dezelfde auto.
Elektrische auto’s zijn hip en happening. Elektrisch rijden is niet meer alleen de toekomst maar steeds meer de huidige norm voor autorijden. Voor ieder type bestuurder is er dan ook de ideale elektrische auto naar keuze! Hieronder hebben we 4 populaire leaseauto’s van dit moment toegelicht. Van ieder van deze auto’s vind je een ruim aanbod in onze leasevoorraad en uiteraard helpen we je graag met de Financial Lease hiervoor. Heb je elders al een auto gezien, ook dan ben je bij ons aan het juiste adres voor het zorgeloos afsluiten van de financiering met het scherpste maandtermijn.
De Enyaq is de eerste elektrische SUV van Skoda. Geheel conform de traditie van Skoda heeft ook de Enyaq een ruime indeling. Daarnaast ligt de Enyaq wat lager op de weg, heeft hij geen overmatig gebruik van futuristische lijnen en zowaar een grille aan de voorzijde (welke digitaal is weergegeven aangezien EV’s geen luchtinlaat meer nodig hebben). Gecombineerd met sportieve touches maakt het de Enyaq een aantrekkelijk uitziende SUV die het mede vanwege de concurrerende prijs goed doet op de zakelijke markt.
Voorraad Meer infoDe Volkswagen ID.3 is de nieuwste stap van Volkswagen richting de auto van de toekomst. Waar de E-Golf, afgezien van de elektromotor, vrijwel gelijk is aan zijn benzine/diesel/hybride broertjes, is de ID.3 een totaal nieuwe EV. Zo biedt de ID.3 een stuk meer ruimte doordat de nieuwe elektromotor een stuk kleiner is dan de bekende verbrandingsmotor. Daarnaast heeft de ID.3 een compleet nieuwe voorkant en unieke nieuwe velgen waardoor de ID.3 de sportieve en stoere uitstraling krijgt die men mag verwachten bij een Volkswagen. De stijlvolle vormgeving, in combinatie met zijn sportieve looks, maakt de nieuwste Volkswagen een aantrekkelijke keuze voor menig ondernemer die kiest voor zakelijk elektrisch rijden.
Voorraad Meer infoMet de komst van de Polestar 2 speelt Polestar in op de groeiende vraag naar elektrische auto’s die zowel duurzaam als sportief zijn. Polestar beargumenteert dat de Polestar 2 zich moet onderscheiden door design en detail, en dat is gelukt. Het unieke ontwerp van de auto valt direct op: de grote, lichtmetalen velgen, de geel-goude remschijven, en het LED achterlicht wat de gehele breedte van de achterkant bedekt geven de auto een excentrieke uitstraling. Volvo is al jaren een maatstaf betreft qualiteit, degelijkheid en veiligheid en met de Polestar 2 is dit uiteraard niet anders.
Voorraad Meer info