Het verschil tussen Financial en Operational Lease. En de andere leasevormen!

Wanneer je een auto wilt financieren zijn er een hoop verschillende lease- en financieringsvarianten waaruit je kan kiezen. Soms zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Want met welke leasevorm ben je nou zelf eigenaar van de auto en met welke variant zitten alle kosten in het maandbedrag inbegrepen? Wat is het verschil tussen Financial Lease en Operational Lease? Hieronder hebben we de vijf populairste vormen voor je op een rijtje gezet. In tabel 1 hebben we de belangrijkste verschillen in een overzichtelijk tabel uitgewerkt. In tabel 2 vind je een ‘keuze-matrix’ voor wanneer je al weet hoe de leaseconstructie moet lopen, maar nog niet welke leasevariant daarbij hoort.


Willem Financial LeaseGeschreven door: Willem

De 5 populairste leasevormen en hun verschillen

In de onderstaande tabel hebben we de grootste verschillen voor ieder van de vijf lease- en financieringsvormen op een rijtje gezet. Zo lees je eenvoudig af welke vorm het beste bij jou past. Lees voor meer details en toelichting hieronder verder over ieder van de 5 leasevormen.

Verschillende leasevormen

Financial Lease

Financial Lease is een zakelijke financiering. Omdat met Financial Lease de auto op de balans van de onderneming komt te staan is het noodzakelijk om een Financial Lease aan te vragen op een bedrijf. Financial Lease is een vorm van huurkoop, waarbij je voor een bepaalde periode het gefinancierde bedrag maandelijks afbetaalt. Met Financial Lease is de auto direct vanaf de start van het contract economisch jouw eigendom, waardoor je kan profiteren van fiscale voordelen. Na de betaling van het laatste maandbedrag is de auto volledig (economisch én juridisch) jouw eigendom. Zo is Financial Lease te vergelijken met de hypotheek op een huis, zolang het object nog niet volledig is afbetaalt is blijft het onderpand van de bank / leasemaatschappij.

Financial Lease biedt een aantal voordelen ten opzichte van de andere leasevormen. Zo profiteer je van diverse fiscale voordelen en ben je dus direct (economisch) eigenaar van de auto. Na afloop van het contract is de auto volledig jouw eigendom.  Hierin verschilt financial lease ten opzichte van (Full) Operational Lease en Private lease, waarbij je de auto aan het einde van het contract weer inlevert. Verder ben je met een Financial Lease veel flexibeler omdat je de openstaande kredietsom altijd kan aflossen wanneer het financieel meezit. Met huurcontracten als operational- en private lease is dit niet mogelijk of betaal je een hoge boete. Tot slot heb je het voordeel dat iedere euro die je investeert in de auto, een investering in jouw eigendom is.

Netto- en Full Operational Lease

Operational Lease is een variant van zakelijk leasen waarbij de auto('s) eigendom blijven van de leasemaatschappij. Voor een vast bedrag per maand huur je de auto van de leasemaatschappij. Operational Lease kan je onderverdelen in twee varianten, namelijk:

  • Full operational lease
  • Netto operational lease

Full Operational Lease is de meest bekende vorm van de twee. Met Full Operational lease huur je voor een vast bedrag per maand een bedrijfsauto en zitten nagenoeg alle kosten in het maandbedrag verwerkt. Denk hierbij aan kosten als rente en afschrijving, onderhoudskosten, schade- en reparatiekosten en verzekeringspremies. Hiermee is Full Operational lease de meest uitgebreide leasevorm. Het voordeel van Full Operational Lease is dat de totale kosten voor het gebruik van de auto nóg overzichtelijker is. Daarnaast heb je het gemak dat de meeste randzaken rondom autorijden en eventuele schade’s geregeld zijn. Wat voor veel mensen een nadeel is, is dat je drie, vier of vijf jaar voor een auto hebt betaald en deze vervolgens weer inlevert. Daarnaast ben je met operational lease minder flexibel, omdat je vast zit aan een contract dat je niet kan aflossen.

Met Netto Operational Lease zitten de aanvullende diensten als wegenbelasting, reparatie bij schade etc. níet verwerkt in het maandbedrag. Zaken als onderhoud, schadeafhandeling en eventuele reparaties moet de lessee dan zelf verzorgen. Met Netto Operational lease komt de auto gedurende de lease overeenkomst niet op de balans van de onderneming te staan, maar krijgt de lessee doorgaans altijd een koopoptie om de auto ná afloop van het contract over te nemen. Doordat de auto niet op de balans van de onderneming staat, profiteer je niet van de fiscale voordelen die met Financial Lease worden aangeboden. Netto Financial Lease is dan ook voornamelijk een oplossing voor wanneer je kiest voor financiering van een bedrijfsauto(‘s) zonder deze op de bedrijfsbalans te hebben staan.

Private Lease

Private lease is leasevorm voor particulieren. Met private lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en na afloop van het contract lever je de auto weer in. Het maandbedrag is inclusief kosten voor o.a. reparatie- en onderhoud, allrisk-autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en pechhulp. Zo betaal je zelf enkel nog voor benzine en eventuele boetes. Net als met de andere lease- en financieringsvormen kies je zelf voor de gewenste looptijd (meestal variërend van 12 tot 60 maanden). In tegenstelling tot Financial Lease en Huurkoop kan je met private lease niet een bedrag inlossen, waardoor je minder flexibel bent om van de lease af te komen mocht je financieel gezien meer ruimte hebben.

Huurkoop

Huurkoop is de particuliere vorm van Financial Lease. Met een huurkoop financier je als particulier een auto en wordt je direct (economisch) eigenaar. Net als met Financial Lease wordt je volledig (economisch én juridisch) eigenaar van de auto op het moment dat de laatste maandtermijn (en eventueel slottermijn) is voldaan. Omdat huurkoop een particuliere financiering is, komt de auto niet op de bedrijfsbalans terecht en is het niet mogelijk om te profiteren van fiscale voordelen. Daar staat tegenover dat je met huurkoop geen bijtelling betaalt. Ben je ondernemer, dan is het voordelig om te kiezen voor Financial Lease vanwege de fiscale voordelen waarvan je profiteert, de mogelijkheid om versneld af te schrijven en het feit dat je de kosten niet privé betaalt. Ben je particulier en wil je graag de auto kopen en maandelijks afbetalen, dan is huurkoop een mooie optie.

TIP! Zo kies je eenvoudig voor de juiste vorm.

Is het voor jou al duidelijk of je de auto graag particulier of zakelijk wilt financieren? En weet je al of je de auto graag wilt afbetalen of juist huren? Met behulp van onderstaande tabel hoef je dan alleen nog af te lezen welke leasevorm past bij jouw wensen.

Kies eenvoudig de juiste leasevorm

Lees verder

Meer weten over Financial Lease? Lees verder op onze 'Eerste Financial Lease' pagina

Lees meer

In deze blog lees je over 7 handige tips om te komen tot het goedkoopste Financial Lease maandbedrag.

Lees meer

Benieuwd naar de redenen om te kiezen voor Occasion Financial Lease? Wij hebben er 5 op een rijtje gezet.

Lees meer

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Laagste prijs garantie

Snel zekerheid

Binnen 1 dag zekerheid

Persoonlijke service

Persoonlijke service

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken