Auto Leasen als ZZP’er met Financial Lease

Het is een vraag die we dagelijks krijgen: Kan ik als ZZP’er gebruik maken van Financial Lease? Jazeker! Sterker nog, het is bijzonder geschikt voor ZZP’ers. De bedrijfsauto is voor de meeste ondernemers een noodzakelijk bedrijfsmiddel. Zonder auto kom je als ZZP’er niet bij klanten, kan je geen bedrijfsmiddelen vervoeren of is het onmogelijk om jouw beroep als koerier of taxivervoer uit te voeren. Tegelijkertijd is de aanschaf van een occasion of nieuwe bedrijfsauto een grote investering. Geld dat je misschien liever voor andere investeringen gebruikt, of als reserve behoudt. Daarom kiezen veel ondernemers, zowel starters als ervaren vakmensen, voor het Financial Lease als ZZP’er. In deze blog geven we je uitleg over de verschillende leasevormen, fiscale voordelen, vereisten en meer. Plus! We geven je een aantal handige tips, dus lees vooral verder.


Daan
Geschreven door: Daan

Zakelijk Leasen als ZZP’er. Welke Leasevorm past bij jou?

Allereerst is het belangrijk om te weten welke leasevorm bij jou past. De term ‘zakelijk leasen’ is namelijk toepasbaar op twee verschillende zakelijke ‘leasevormen’. Beide varianten kennen hun eigen voordelen. Zo kan je als ZZP’er kiezen voor Operational Lease en Financial Lease.

1) Operational Lease is een variant van zakelijk leasen waarbij de auto(‘s) eigendom blijven van de leasemaatschappij. Als het ware huur je de auto dus voor een langere periode (meestal 3 of 4 jaar) voor een vast bedrag per maand. In dit maandtermijn zitten nagenoeg alle kosten (denk aan verzekering, wegenbelasting, schade, pechhulp, etc.) verwerkt, zodat je naast het maandtermijn enkel nog kosten hebt aan de brandstof. Na afloop van het contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.

2) Financial Lease is een zakelijke financieringsvorm. In tegenstelling tot Operational Lease word je bij Financial Lease dus eigenaar van de auto. In het maandtermijn zitten dan ook niet bovengenoemde aanvullende diensten beschreven, deze kosten komen er nog bij. Daar staat tegenover dat je met Financial Lease daadwerkelijk investeert in eigen middelen, na afloop van het contract blijft de auto jouw eigendom. Daarbij biedt Financial Lease fiscale voordelen als BTW teruggave en renteaftrek en ben je volledig flexibel om vervroegd (boetevrij) het contract in te lossen. Laatst genoemde geeft jou als ZZP’er de vrijheid om tussentijds het contract in te lossen en eventueel voor een andere auto te kiezen.

In onze ervaring kiezen ZZP’ers voor Operational lease omdat:

Men graag in de nieuwste auto’s rijdt en deze na afloop van het contract weer inlost voor een nieuw model. Daarbij geniet men van het gemak van een ‘alles-in-een’ maandtermijn.

In onze ervaring kiezen ZZP’ers voor Financial Lease omdat:

Men liever investeert in een eigen bedrijfsauto en niet teveel betaalt door te kiezen voor een jonge occasion (meestal 1-3 jaar oud). Daarnaast biedt Financial Lease de optie om te profiteren van fiscale voordelen en houdt het de optie open voor vervroegd inlossen.

Welke ‘leasevorm’ het beste bij jou past is puur afhankelijk van jouw wensen en financiële situatie. Wij helpen je uiteraard graag verder met de Financial Lease en geven je in deze blog meer relevante informatie hierover. Lees je liever meer over de verschillen tussen beide leasevormen, bekijk dan deze blog.

Financial Lease als startende ZZP’er

Ook wanneer je recentelijk bent begonnen (of binnenkort gaat starten) als ZZP’er is het mogelijk om met behulp van Financial Lease zakelijk een auto te financieren. In tegenstelling tot veel andere kredietaanbieders (bijv. Huisbankiers) is het bij Financial Lease in de meeste gevallen niet nodig om jaarcijfers aan te leveren. Zo kan je ook als startende ZZP’er gebruik maken van Financial Lease. Uiteraard moet het wel verantwoord zijn om een financiering aan te gaan. De financier zal dan ook altijd aan de hand van beschikbare informatie beoordelen of zij het krediet kunnen verstrekken. Denk hierbij onder andere aan:

  • Het BKR register
  • Verkoopprijs van het object
  • Samenstelling van financiering
  • Maandelijkse kosten van financiering
  • Beroepsbranche van onderneming

Fiscale voordelen van Financial Lease voor ZZP’ers

Kies je voor de aanschaf van een bedrijfsauto met behulp van Financial Lease, dan komt de auto op de balans van de onderneming te staan. Dit geeft ondernemers de mogelijkheid om te profiteren van diverse fiscale voordelen, denk hierbij aan BTW teruggave, investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving. In het geval van renteaftrek en afschrijving betreft het fiscale regelingen waarbij je de kosten mag aftrekken van de winst van de onderneming, waardoor je minder belasting betaalt. Het effect van deze financiële regelingen is afhankelijk van ieders eigen financiële situatie, vandaar dat je deze het beste met jouw boekhouder / accountant kan bespreken.

Het stappenplan, hoe werkt het?

Heb je interesse in Financial Lease, dan zijn de vervolgstappen simpel. Binnen een paar werkdagen rijd je weg in je nieuwe auto. Bekijk hieronder de stappen:

1) Kies een auto en doe online of telefonisch een vrijblijvende aanvraag. Je ontvangt van ons een offerte en wij controleren bij diverse financiers of ze de financiering kunnen verstrekken. De auto mag uit onze leasevoorraad komen, of elders zijn gevonden.

2) Heb je een goedkeuring ontvangen? Super, dan is het tijd om de auto te bekijken. Wanneer de auto naar wens is ontvangen we graag een aantal documenten van jou, zodat wij de leaseovereenkomst kunnen opvragen.

3) Zowel jij als het autobedrijf tekenen de leaseovereenkomst. Wanneer wij deze retour ontvangen zal de financier binnen 1-2 werkdagen het kredietbedrag overmaken naar de leverancier zodat jij de auto kan ophalen!

Goed om te weten: 3 Praktische Tips

We hebben 3 praktische tips voor je op een rijtje gezet die jou helpen bij het maken van de juiste keuze van een auto én financial lease aanbieder.

1) Leeftijd van de auto | De ideale auto niet gevonden in onze voorraad? Geen probleem, we helpen je ook met de scherpste financiering als je de auto elders hebt gevonden. Houdt er wel rekening mee dat een auto maximaal 11 jaar oud mag zijn na afloop van de financiering. Kies je in 2020 dus voor een auto uit 2012, dan mag deze maximaal 3 jaar worden gefinancierd.

2) Import auto? | Heb je een auto gevonden in een buitenland, ook dan helpen we je graag met de Financial Lease hiervoor. Let wel op, je kan alleen gebruik maken van Financial Lease als de auto aan jou wordt verkocht door een Nederlands autobedrijf.

3) Aanbiedingen vergelijken | Heb je meerdere financial lease aanbiedingen ontvangen, vergelijk dan altijd het rentepercentage. De rentekosten zijn de echte kosten van de financiering. Helaas zijn veel aanbieders hier (opzettelijk) ondoorzichtig over en zo bestaat de kans snel dat je onnodig teveel betaalt. Met onze Rente Calculator bereken je eenvoudig de rente uit iedere offerte en hoeveel je kan besparen!

Lees verder

Meer weten of de slottermijn? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Lees meer

Net gestart als ZZP'er? We hebben 5 tips op een rijtje gezet voor je.

Lees meer

Benieuwd naar de redenen om te kiezen voor Occasion Financial Lease? Wij hebben er 5 op een rijtje gezet.

Lees meer

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Laagste prijs garantie

Snel zekerheid

Binnen 1 dag zekerheid

Persoonlijke service

Persoonlijke service

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken