Zakelijk Auto Financieren met Financial Lease. Wat moet je weten?

Wanneer je als ondernemer opzoek bent naar een financiering of lease van een nieuwe of tweedehands auto zijn er diverse opties waaruit je kunt kiezen. Zo krijgen wij ook regelmatig de vraag welke zakelijke auto financiering ‘het beste’ is. Het simpele antwoord: dit hangt volledig af van jouw wensen. Er zit immers wel degelijk een verschil tussen Financial Lease, Operational Lease of zelf toch kopen. In deze blog hebben we kort de verschillen toegelicht tussen Financial Lease en Operational Lease, vertellen we hoe Financial Lease werkt, hoe je zelf je Financial Lease kan berekenen en geven we je 5 slimme tips/weetjes over deze vorm van financieren.


Willem Financial LeaseGeschreven door: Willem

Begin bij het begin: Financial Lease of Operational Lease?

Wanneer je door alle informatie even niet precies weet welke leasevorm je nodig hebt, begin dan met de vraag: “Wil ik een auto kopen en maandelijks afbetalen, of huren en na afloop weer inleveren?”. Dit is namelijk het grootste verschil tussen Financial Lease (waarbij je de auto zakelijk koopt) en Operational Lease (waarbij je de auto zakelijk huurt). Met een zakelijk Financial Lease ben je direct (economisch) eigenaar van de auto waardoor als ondernemer ook profiteert van fiscale voordelen. Daarnaast ben je met Financial Lease volledig flexibel om het openstaande kredietbedrag vervroegd boete vrij af te lossen, bijvoorbeeld wanneer het financieel voor de wind gaat. Met Operational Lease behoort dit niet tot de mogelijkheden, of tegen betaling van een hoge boete. Een ander verschil tussen beide varianten is de samenstelling van het maandbedrag. Met Financial Lease wordt in het maandbedrag puur het aankoopbedrag van de auto terugbetaalt. In het maandbedrag van Operational Lease zitten aanvullende diensten verwerkt als de wegenbelasting, autoverzekering en onderhoud. Omdat deze kosten voor iedere auto gelden moet dit nog worden opgeteld bij het maandbedrag van een Financial Lease auto om tot de complete maandelijkse lasten te komen.

Verder zit er nog een verschil tussen Full en Netto Operational Lease en heb je misschien wel vragen over (particuliere) leasevormen als Private Lease en Huurkoop. Om je ook hiermee te helpen hebben we een aparte blog geschreven, lees hier.

Zakelijk Financial Lease

Zakelijk Leasen: Hoe werkt dat met Financial Lease?

Als zakelijk financieren met een Financial Lease het beste bij jouw wensen past, dan volgt vaak de vraag: “Hoe werkt Financial Lease Zakelijk”?

Het basisprincipe is dat je als ondernemer met Financial Lease een auto aanschaft zonder direct een grote investering te doen, waardoor je kapitaal in de onderneming behoud voor andere belangrijke bedrijfsactiviteiten. In plaats daarvan betaal je gedurende een vooraf gekozen looptijd (= contractduur) een vast bedrag per maand. En waar jij met Financial Lease de economisch eigenaar bent, is de leasemaatschappij de juridisch eigenaar. Zo kun je Financial Lease vergelijken met een hypotheek op je huis; het is jouw huis maar blijft onderpand van de financier tot de laatste maandtermijn is voldaan. Het “Financial Lease Proces” verloopt in vijf eenvoudige stappen. Van aanvraag tot wegrijden kan de financiering in 2 of 3 dagen helemaal rond zijn. De stappen zijn:

Stap 1: Kies een auto
Waarschijnlijk de moeilijkste stap van allemaal: vind de ideale auto. Zolang de auto wordt verkocht bij een autobedrijf is Nederland is het mogelijk om te kiezen voor Financial Lease.

Stap 2: Bepaal de hoogte van het maandtermijn en doe de aanvraag
Wanneer je de auto hebt gevonden in de leasevoorraad van een online Financial Lease aanbieder, krijg je bijna altijd de mogelijkheid om zelf, vaak a.d.h.v. een online calculator, de hoogte van het maandbedrag te bepalen. Dit doe je door te kiezen voor de hoogte van de aanbetaling, slottermijn en looptijd. Uiteraard wordt het maandbedrag ook bepaalt door het rentepercentage. Helaas zijn de meeste lease aanbieders hier niet open over en omdat dit maarliefst 5 procentpunt kan verschillen per aanbieder (van 5,49% tot 10,99%) is het altijd belangrijk om dit te controleren. Lees hier meer.

Wanneer je op het gewenste maandbedrag bent uitgekomen vraag je deze vrijblijvend aan, waarna deze ter acceptatie wordt getoetst door de financier.

Stap 3: Goedkeuring binnen? Bekijk de auto
Goedkeuring ontvangen? Gefeliciteerd! Als je de auto nog niet hebt bekeken is het nu tijd om dat te doen. Blijkt dit de ideale auto voor jou te zijn, dan is het op naar stap 4: de leaseovereenkomst opvragen.

Heb je een goedkeuring ontvangen maar is de auto toch niet helemaal wat je had verwacht? Geen probleem, wanneer je een vergelijkbare auto vindt (in prijs en bouwjaar) mag je ervan uitgaan dat ook deze auto wordt goedgekeurd. Twijfel je, vraag het gerust even na.

Stap 4: Auto gevonden? Vraag de contracten op
Om de leaseovereenkomst te kunnen opmaken heeft de financier een aantal documenten nodig van jou en het autobedrijf, waaronder de definitieve factuur van de auto. Binnen een paar uur ontvang je vervolgens de contracten ter ondertekening.

Stap 5: Teken de contract. Stuur Retour. Wegrijden
Wanneer de financier de ondertekende leaseovereenkomst heeft ontvangen wordt het geld overgemaakt naar het autobedrijf, waarna jij de auto ophaalt en ermee wegrijdt.

Goed om te weten: Fiscale voordelen

Een van de redenen dat het zakelijk financieren van een auto met Financial Lease zo populair is, zijn de fiscale voordelen waar je als ZZP’er of ondernemer van profiteert. Denk hierbij aan investeringsaftrek, renteaftrek, terugvorderen van de BTW en het afschrijven van de lease auto. Meer weten over deze voordelen en hoe het werkt? Lees hier verder.

Financial Lease zakelijk berekenen

Zoals hierboven bij “Stap 2” omschreven is de hoogte van het maandbedrag sterk afhankelijk van het rentepercentage waarmee wordt gerekend. Dit percentage kan sterk verschillen per aanbieder. De reden hiervoor is dat de Financial Lease markt enorm intransparant is.  Bij particuliere financieringen zijn aanbieders wettelijk verplicht om het rentepercentage te tonen, maar voor zakelijke financiering verwacht de wet dat ondernemers dit zelf berekenen. Flauw, want er zijn bijna geen tools om Financial Lease rente te berekenen en diverse (grote) lease aanbieders spelen hier sterk op in. Zo kan je voor exact dezelfde financiering een rentepercentage van 5,49% of 10,49% voorgeschoteld krijgen. Dit kan honderden tot werkelijk duizenden euro’s schelen.

Om deze redenen hebben we bij Financial Lease For You een nieuwe Rente Calculator ontwikkeld, waarmee je zelf in 30 seconden het rentepercentage uit iedere Financial Lease offerte of contract kan berekenen. Het enige dat je hoeft te doen is 4 bedragen overnemen uit de offerte en invullen in de Rente Calculator. Vervolgens wordt direct het zakelijke rentepercentage weergegeven en hoeveel je bespaart.

Heb jij al een Financial Lease offerte ontvangen en ben je benieuwd naar het rentepercentage? Bereken het hier.

Financial Lease Occasion Zakelijk

Het merendeel van de auto’s die zakelijk worden gefinancierd met Financial Lease betreft een occasion. Tweedehands auto’s zijn een populaire keuze onder ZZP’ers en ondernemers vanwege het aantrekkelijke kostenplaatje. Zo is de aanschafwaarde van een jong gebruikte auto een stuk aantrekkelijker dan een geheel nieuw model. Immers, de afschrijving van een auto gaat het hardst in de eerste 1-2 jaar. Daarnaast biedt occasion Financial Lease het voordeel dat je niet hoeft te wachten op lange levertijden maar direct kan rijden met de auto. Koop de occasion bij een erkend en ervaren autobedrijf, dan weet je zeker dat je met de auto geen problemen krijgt.

Goed om te weten: 5 Praktische Tips

Tot slot hebben we nog een vijftal relevante tips / weetjes op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden als een auto of Financial Lease aanbieder uitzoekt.

1) Let op het rentepercentage | Zoals eerder gemeld in deze blog, vraag altijd naar het rentepercentage! Wordt deze niet gegeven, bereken deze dan met de Rente Calculator. Zo voorkom je dat je honderden of zelfs duizenden euro’s teveel betaalt.

2) De auto mag na afloop van de overeenkomst niet ouder dan 12 jaar zijn | Dit is een regel die alle leasemaatschappijen in Nederland hanteren. Alleen voor écht bijzondere oldtimers kan een uitzondering worden gemaakt. Heb je in 2019 een auto gevonden met een bouwjaar uit 2011, dan mag de looptijd van de financiering maximaal 24-36 maanden zijn.

3) De auto moet worden aangekocht bij een Nederlands autobedrijf | Dit is ook een regel die alle financiers in Nederland hanteren. Heb je een auto in het buitenland gevonden, dan moet een Nederlands autobedrijf deze aan jou verkopen. Zou je een auto willen kopen van een particulier, dan is dit eventueel mogelijk met een “Sale-and-Lease-Back” constructie. Neem hierover gerust contact met ons op.

4) Geen bijtelling betalen? Dat kan! | Wanneer je de bedrijfsauto jaarlijks voor meer dan 500km voor prive doeleinden gebruikt ben je verplicht bijtelling te betalen. Het is mogelijk om de bijtelling te ‘ontlopen’, door de Financial Lease zakelijk aan te vragen maar alle kosten prive te betalen. Meer weten? Neem contact met ons op.

5) Met Financial Lease ben je verplicht zelf de BTW aan te betalen | Niet zozeer een tip, meer een handig weetje. De reden hiervoor is dat je de BTW-plichtige bedrijven de BTW na 3 maanden kunnen terugvragen bij de belastingdienst. Omdat je dit geld terugkrijgt willen leasemaatschappijen het niet de hele looptijd in de Financial Lease meenemen. In sommige gevallen is het wél mogelijk om de BTW te laten voorfinancieren. De leasemaatschappij financiert de BTW dan drie maanden voor. Wanneer jij de BTW terug hebt ontvangen van de belastingdienst betaal je deze vervolgens aan de leasemaatschappij. Let op: deze optie moet per aanvraag worden bekeken en hier zijn vanuit de leasemaatschappij kosten aan verbonden.

Lees verder

Wil je preciezer weten hoe het maandbedrag werkt? Bekijk dan onderstaande link.

Lees meer

In deze blog lees je over 7 handige tips om te komen tot het goedkoopste maandbedrag.

Lees meer

Benieuwd naar de redenen om te kiezen voor Occasion Financial Lease? Wij hebben er 5 op een rijtje gezet.

Lees meer

Voordelen Financial Lease For You

Laagste maandbedrag

Laagste prijs garantie

Snel zekerheid

Binnen 1 dag zekerheid

Persoonlijke service

Persoonlijke service

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken