Skoda Enyaq IV Financial Lease | Design, leasen en meer...

Waar een aantal jaren terug wellicht nog twijfel bestond over de gestage opmars van de elektrische auto, is er anno 2021 niet meer aan te ontkomen. Nagenoeg elke autofabrikant heeft inmiddels een EV, of heeft een EV op het programma staan in de nabije toekomst. Zo ook Skoda, die natuurlijk al de elektrische variant van de CitiGo heeft, maar in september 2020 met een daadwerkelijke elektrische EV is gekomen: de Skoda Enyaq. In deze blog bespreken we het design van de Enyaq, zijn plaats in de markt, de fiscale voordelen van zakelijk leasen en meer handige tips over Financial Lease van de Skoda Enyaq.

Het design van de Skoda Enyaq

De Enyaq is de eerste elektrische SUV van Skoda en deelt zijn platform met de nieuwe Volkswagen ID.4, welke een grotere uitvoering is van de Volkswagen ID.3. De Enyaq oogt als een grote auto, zowel van binnen als van buiten. Dit is geheel conform de Skoda traditie, die al jaren bekend staan om de ruime indeling van hun modellen. Verder zou je de Enyaq, in onze mening, kunnen zien als een potentiele facelift van de andere SUV van Skoda: de Kodiaq. De Enyaq ligt lager op de weg, heeft geen overmatig gebruik van futuristische lijnen en zowaar een grille aan de voorzijde (welke digitaal is weergegeven aangezien EV’s geen luchtinlaat meer nodig hebben). De velgen zijn, zoals we inmiddels gewend zijn van een crossover, groot, maar behoudend in design, en de dakspoiler geeft de Enyaq, samen met de zwarte details in de voorbumper, een sportieve touch. Dit alles maakt de Enyaq tot een aantrekkelijk uitziende SUV die, mede vanwege zijn concurrerende prijs, het waarschijnlijk goed zal doen op de zakelijke markt.

Skoda Enyaq Financial Lease
Financial Lease Skoda Enyaq
Lease Skoda Enyaq IV

Bijtelling Skoda Enyaq lease auto

De Skoda Enyaq is sinds september 2020 te bestellen. Dit maakt de Enyaq, net als zijn mede EV’s, nog aantrekkelijker voor zakelijk gebruik in verband met de lagere bijtelling. Kies je voor een model dat in 2021 op naam is gezet, dan betaal je slechts 12% bijtelling (over de eerste € 40.000 euro) t.o.v. de reguliere 22% die geldt voor ‘normale’ benzine, diesel en hybride auto’s. Bovendien betaal je tot 2024 geen wegenbelasting voor volledig elektrische auto’s.

REKENVOORBEELD
Stel je koopt de nieuwe Skoda Enyaq met Financial Lease die in 2021 op naam is gezet, met een verkoopprijs van €39.000 euro. Het bijtellingspercentage is 12% en we gaan uit van een inkomstenbelastingpercentage van 37,5%.

  • € 39.000 * 0,12 = € 4.680
  • € 4.680 / 12 = € 390
  • € 390 * 0,375 = 146,25 euro netto bijtelling per maand

LET  OP: het betreft een voorbeeldberekening. Voor een exacte berekening van je bijtelling raadpleeg een financieel adviseur of neem contact op met het autobedrijf.

Het kan overigens zo zijn dat door de bijtelling de inkomensafhankelijke algemene heffingskorting en arbeidskorting dalen. Hierdoor kan de netto bijtelling hoger uitvallen dan alleen het belastingpercentage zoals hierboven weergegeven. De website "berekenhet.nl" kan deze invloed meenemen in de berekening en daardoor een nog exacter beeld geven van de bijtelling.

Skoda Enyaq Financial Lease

MIA regeling Skoda Enyaq + rekenvoorbeeld

Naast de gunstige bijtelling en vrijstelling van motorrijtuigenbelasting kan je als ondernemer met het zakelijk leasen van de Skoda Enyaq gebruik maken van de MIA regeling. De Milieu Investeringsaftrek (MIA) is een overheidssubsidie voor elektrische personenauto’s. In 2021 is de MIA op maximaal 13,5% voor een elektrische auto, tot een maximum bedrag van €40.000. Dit is een behoorlijk voordeel, wat afhankelijk is van welk belastingtarief op jouw onderneming van toepassing is.

Een voorbeeld: Je koopt een nieuwe Skoda Enyaq met een prijskaartje van €39.990. De MIA regeling is toepasbaar tot aan €40.000 van dit bedrag, dus de rekensom is als volgt: €39.990 x 13,5% = 5398,65. Op dit bedrag pas je vervolgens je belastingtarief toe, bijvoorbeeld 25%. Je besparing is dan als volgt: 5398,65 x 25% = €1349,66.

Handig: zie meer informatie over de MIA regeling op de website van RVO.

Leaseauto's vergelijken: De Enyaq vs. ...

Prijs
Het voornaamste voordeel van de Enyaq ten opzichte van zijn concurrenten is zijn prijs. De prijs van een nieuwe Skoda Enyaq is afhankelijk van de uitvoering die je kiest, maar begint al bij €39.000, voor een model met een batterij van 58 kW. De versie met lagere actieradius, dus met een 52 kW batterij, zal pas later leverbaar zijn, maar de verwachting is dat de vanaf-prijs voor deze uitvoering rond de €36.000 zal liggen. De duurste Enyaq, met een batterij van 77 kW, is beschikbaar vanaf een kleine €47.000. Daarmee is de Enyaq erg gunstig geprijsd ten opzichte van de reeds bestaande EV’s zoals de Hyundai Kona, Kia Soul, en ook de ID.3. Deze modellen zijn overigens allemaal geen SUV, maar op dit gebied heeft de Enyaq vooralsnog geen regelrechte concurrentie. De Volkswagen ID.4, de directe tegenhanger van de Enyaq, heeft namelijk een vanaf-prijs van zo’n €47.000, terwijl de Audi Q4 e-tron, de BMW IX3 en de Tesla model Y/X allemaal een stuk duurder zijn, wat maakt dat de Enyaq waarschijnlijk een gewild model zal worden op zakelijk gebied.

Financial Lease Enyaq IV


Enyaq IV Financial Lease

Range

De range van de Enyaq is vergelijkbaar met de concurrenten, en is bepaald op zo’n 390 km (WLTP) voor de Enyaq 60 (58 kW). Mocht dit niet genoeg zijn kun je uiteraard kiezen voor de hogere uitvoering, de Enyaq 80 (77 kW), waarmee je een bereik van 510 km hebt. Zoals eerder aangegeven heeft de Enyaq vooralsnog geen échte concurrenten, aangezien andere, vergelijkbare EV’s in de huidige markt in een ander segment vallen. Van de Audi Q4 e-tron, de E-tron zelf, de I-Pace, Tesla model Y, BMW iX3 en Volkswagen’s eigen ID.4 komt eigenlijk alleen de ID.4 in de buurt van de prijs van de Enyaq, terwijl qua formaat deze auto’s, met uitzondering van de E-tron, ongeveer met elkaar overeenkomen. De vergelijking met modellen als de Kia Soul of de Hyundai Kona is slecht te plaatsen, aangezien dit om een crossover sedan/hatchback gaat en niet zozeer om een gezinsauto. Dit maakt de Enyaq vooralsnog uniek, waarmee Skoda zomaar een schot in de roos zou kunnen hebben.

Voordelen Financial Lease

Met Financial Lease van de Skoda Enyaq kies je voor een zakelijke financiering tegen een vast laag maandtermijn en profiteer je van diverse fiscale voordelen. Denk hierbij aan BTW teruggave, renteaftrek en zakelijke afschrijvingen zoals de MIA regeling. Verder is Financial Lease een uitstekende optie om kapitaal in de onderneming te behouden en tegelijkertijd direct over een eigen auto te beschikken. Bovendien biedt Financial Lease de mogelijkheid om altijd vervroegd (Boetevrij) in te lossen wat zorgt voor extra flexibiliteit. Het zakelijk leasen van de Skoda Enyaq is daarbij naar wens af te sluiten, zo bepaal je zelf de hoogte van het kredietbedrag en de gewenste looptijd en slottermijn.

Hoe verloopt het leasetraject?

Ben je geïnteresseerd in Financial Lease van de Enyaq, dan helpen we je uiteraard graag verder. Als eerste kan je via onze online leasevoorraad een Enyaq uitzoeken en zelf een gewenst maandtermijn bepalen. Heb je de Enyaq al elders gevonden, dan kan je via deze leasecalculator je maandtermijn berekenen.

Wanneer je de juiste Enyaq hebt gevonden is het mogelijk om een vrijblijvende financieringsaanvraag te doen, telefonisch of via onze website. Wij gaan vervolgens bij diverse financiers uitzoeken of ze jou de financial lease kunnen verstrekken. In veel gevallen zijn jaarcijfers niet nodig en ontvang je binnen 1 werkdag terugkoppeling van ons.

Heb je een goedkeuring ontvangen? Super! Dan is het tijd om de Skoda Enyaq te bekijken als je dat nog niet hebt gedaan. Wanneer zowel de auto als de financiering naar wens zijn kunnen wij de leaseovereenkomst voor je opvragen bij de financier. Zodra zowel het autobedrijf als jij deze hebben getekend kan de financier het kredietbedrag rechtstreeks overmaken naar het autobedrijf en kan jij de auto ophalen.

Een meer stap voor stap omschrijving vind je hier.

Financial Lease

Nieuwe bedrijfsauto?
Bekijk de voorraad!

Meer dan 50 Enyaq modellen. 

Voorraad

€50,- cashback op
all-risk verzekering

Ontvang vrijblijvend de scherpste verzekerings-offertes van ons én tijdelijk €50,- euro cashback op een all-risk verzekering!

Enyaq al gevonden?Leasecalculator!

Heb je al een Enyaq gevonden? Bereken jouw maandtermijn met onze rentecalculator.

Bereken
Uw geselecteerde auto's
Vergelijken